Un elev maghiar din Cluj-Kolozsvár descoperã ghiveciul de flori inteligent
Un elev maghiar din Cluj-Kolozsvár descoperã ghiveciul de flori inteligent

Calitatea învãțãmântului maghiar din România, integrarea acestuia în circuitul normal al lumii moderne, începe sã-și arate roadele și pe linia inovației. Sutele de concursuri organizate pentru cei care studiazã în limba maghiarã – nivele școlare, județene, ardelene – au obișnuit elevii sã gândeascã tot mai mult la inovații, având în fața ochilor visul care poate fi convertat în planuri: descoperirea și pașaportul de inovator.

Iatã, în aceste zile a sosit știrea internaționalã, cã s-a descoperit ghiveciul de flori care se autogospodãrește, scãpând proprietarii de problema udãrii în timpul concediilor sau perioadelor când nu sunt acasã. Adolescentul se numește Kovács Róbert-Jenõ, elev în clasa a XII-a la Liceul Unitarian János Zsigmond, din Cluj – un elev maghiar, de numele cui se va lega,iatã, începând din anul 2019 descoperirea unei modalitãți inteligente pentru ingrijirea plantelor, chiar și atunci când nu suntem în preajma lor. 
 


Ghiveciul de flori, cu numele KO-pot © (”KOvács POT”) pe lângã funcțiile de bazã a produselor existente pe piațã, cum ar fi udarea plantelor și atenționarea utilizatorului despre anumiți parametri ambientale a plantei (apã, umiditate, temperaturã) aduce elemente noi în îngrijirea plantelor, la ora actualã este în procedeu de brevetare.

Aceastã idee ingenioasã transpusã și în practicã, prin realizarea unui prototip funcțional testat în mai multe rânduri, a fost premiatã la Concursul Regional TUDEK, la Odorheiu Secuiesc, cu premiul II, astfel conferindu-i dreptul de a participa Finala Internaționalã TUDOK, organizatã în Szeged, Ungaria, unde a luat premiul cel mare. 

Datoritã acestui rezultat a fost invitat la al 28-lea Concurs internațional de Invenții pentru Tineret organizat la Budapesta, Ungaria, unde a obținut premiul special al juriului. Prin acest rezultat și-a câștigat dreptul de a-și expune invenția în cadrul expoziției internaționale Noaptea Cercetãtorilor, din Budapesta, Ungaria din toamna acestui an.

Tânãrul în aceste zile a fost invitat la numeroase studiouri, pentru a da detalii. În aceste zile a fost prezent și în studioul TVR Cluj, într-o emisiune specialã în limba maghiarã.

– Robi, ce elemente noi aduce acest ghiveci? Hai sã spunem pe înțelesul tuturor…

– Sã vã explic – îmi spune adolescentul inventator zâmbind, gesturile sale prezentând deja semnele obișnuinței de a vorbi în fața presei și a sãlilor pline. – O funcție esențialã a ghiveciului KO-pot © este asigurarea automatã a apei pentru udare, în cazul omiterii reumplerii rezervorului propriu, prin metoda condensãrii, extrãgând apa pentru udare din aer, aceasta fiind tratatã cu sãrurile minerale necesare și filtratã printr-un sistem de filtru cu cãrbune activ. Mergând mai departe, sistemul este controlabil prin internet, oferind și informații despre mediul ambiental a plantei printr-o aplicație pe telefon inteligent (smartphone). Totodatã trebuie amintite și funcțiile experimentale (BETA), cum ar fi generarea câmpului magnetic, a frecvențelor de sunet, precum asigurarea muzicii, toate acestea putând concura la creșterea mai rapidã și estetizarea plantelor.

– Robi, spune-mi sincer, care parte a inovației ți se pare cea mai fainã?

– În primul rând faptul cã trecând de mãsurarea parametrilor ambientali a plantei, le și asigurã acestea. Nefiind racordat la rețeaua de apã din casã, nu existã pericolul unei inundãri accidentale a locuinței. Datoritã conexiunii sale la internet, conferã o plajã largã de comenzi, setãri și informații privind îngrijirea plantei. Și nu în ultimul rând nu mai prezintã o problemã îngrijirea plantei chiar și în cazul unei absențe mai îndelungate (vacanțe).

– Așteptãri?
– Da.Sunt…