Șugaș Race – un concurs fãcut sã apropie
Șugaș Race – un concurs fãcut sã apropie

Șugaș Race. Un concurs fãcut sã apropie. Un concurs pentru oameni. O competiție fãcutã sã „taie-n ceațã”.

Anii au trecut de când renunțarea la fumat m-a împins și mai mult cãtre sport, cãtre naturã. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când în România, mai mult sau mai puțin oficial, o nouã viziune asupra omului, sportului și naturii a apãrut. Nu mai existã weekenduri în care sã nu existe diferite competiții organizate, fie cã-ți place alergarea, escalada, schiul de turã, bicicleta, caiacul sau oricare alt sport pe care-l poți practica în naturã. Dacã acum 10 ani astfel de competiții adunau la start maxim 50 de oameni, astãzi existã competiții care adunã și 1000 de participanți.

Dacã acum 10 ani erai privit ca un ciudat sau chiar ca un nebun care aleargã sau pedaleazã zeci de kilometri prin munți îmbrãcat cu niște colanți strâmți, astãzi deja comunitãțiile locale participã activ la organizarea și susținerea evenimentelor. Semn bun, lucrurile evolueazã, oamenii devin tot mai implicați și cel mai important, o nouã viziune asupra sãnãtãții, a frumosului și a unui mediu curat e tot mai prezentã.

În acest context a apãrut și Șugaș Race, un frumos concurs de alergare montanã și mountain bike desfãșurat, nu întâmplãtor, în weekendul în care pãdurea covãsneanã are cel mai frumos colorit. Adicã toamna-n octombrie, când natura se transformã.

și acest concursul, mai mult un eveniment al mișcãrii și al prieteniei, mai are o calitate. Multiculturalitatea lui, care sparge bariere. Etnice, comunicaționale, de steaguri sau religie. Aici limba sau naționalitatea conteazã mai puțin, pasiunea e cea care unește, lãrgește orizonturi și indirect, schimbã mentalitãți.

Oamenii uniți de aceeași pasiune vin cu o deschidere extraordinarã cãtre ceilalți, prejudecãțile pier, scepticismul dispare și rãmâne bucuria. Bucuria de a face sport, de a cunoaște locuri și oameni noi, de a schimba experiențe, de a doborî recorduri, și multe altele.

Motivația participanților nu o cunosc decât în termeni generali, cãci motorul personal al fiecãruia e mișcat de alte și alte idealuri. Dar sportul în sine are aceastã virtute de a uni oameni, indiferent de limba lor. Iar dacã oamenii interacționeazã, atunci ei schimbã experiențe, ei comunicã și deci se cunosc. Iar cunoașterea celuilalt, înseamnã înțelegere.Înseamnã adevãrata multiculturalitate. Înseamnã respect și idealuri comune.

Revenind la evenimentul nostru, acesta își propune sã popularizeze cât mai mult aceste frumoase și grele discipline sportive. Dacã ți se pare greu sã alergi un maraton de plat într-un oraș, imagineazã-ți cum e sã alergi un maraton montan? Pãduri nesfârșite, poteci multicolore, izvoare reci și cristaline, urcãri abrupte și coborâri adesea printre stânci și rãdãcini, soare, ceațã, vânt, ninsoare…dar și prieteni, camaraderie, spirit de luptã, povești în jurul focului, cântece de chitarã.

Acel sentiment cã ești parte din naturã, cã te poți mișca și bucura de fiecare capriciu al ei, acel sentiment de pace și victorie dupã o cursã grea…sunt trãiri greu de explicat pentru cineva nefamiliarizat. Asta își propune și evenimentul nostru, practic 2 zile între prieteni concurând alãturi de ei în mijlocul naturii, cunoscându-ne poveștile și experiențele.

Anul acesta, pentru ca toatã zona sã câștige, traseele de concurs vor lega sate-stațiuni cu izvoare de apã mineralã. Fiind principala bogãție a zonei, cu domeniu larg de aplicabilitate inclusiv în sport, educație fizicã și turism balnear credem cã e important ca oamenii sã ne cunoascã locurile. Astfel șugaș Bãi (Sugásfürdõ), Vâlcele Bãi (Elõpatak), Belin Bãi (Bölöni fürdõ) și Malnaș Bãi (Málnásfürdõ) vor fi unite între ele într-un singur concurs, sub diferite trasee.

Experiența voluntariatului este și ea în atenție. Oricine își dorește sã se implice în organizarea unui asemena eveniment e bine-venit sã o facã. Dacã acum 10 ani sã fi voluntar era similar cu „a munci gratis pentru alți), astãzi existã deja un cadru reglementat prin care voluntariatul este recunoscut ca experiențã profesionalã, atestatã prin documente.

Fie cã-ți place sã gãtești, sã amenajezi și sã cureți traseul, sã te-ocupi de chestiuni „administrative”, sã acorzi primul ajutor sau pur și simplu sã faci galerie concurenților, poți încerca la noi experiența voluntariatului. Vei primi în plus cazare și masã, training de la voluntari cu experiențã și multã voie bunã.

Una peste alta, așteptãm mai bine de 300 de participanți în cele 2 zile de concurs, așteptãm vremea bunã cu care ne-am obișnuit deja, deliciosul gulyás secuiesc, așteptãm voie bunã și deschidere!

Mai multe detalii pe www.sugas-race.covalpin.ro