100 – Ladányi Emese: Azi dimineața chiar și alegerea culorii bluzei pe care urma să o port mi-a atins o coardă sensibilă

Azi se fac 100 de ani. Mă bătea un gând să merg până acolo, că e la doar 19 km. 4 ore și 4 minute dacă aș merge pe jos. Dar rămân. Plouă afară. Oare ploua și acum 100 de ani? Se prea poate. În Franța plouă mult primăvara. Mai bine răsfoiesc internetul.

Social media e plin de articole, gânduri mărețe, poezii și poze care dezbat cele întâmplate. Dar subiectul e abordat în mod special în cel mult opt țări care au avut de pierdut sau de câștigat în urma acelor semnături.

Țin minte în ce circumstanțe am auzit pentru prima oară de cele întâmplate aici în vecini. Acum zeci de ani, mergând către bunica, Feri bácsi m-a oprit din drum și m-a întrebat dacă știu ce îi doare cel mai tare pe maghiari.

 

Copil fiind mă gândeam la ceva durere fizică, nicidecum la numele unul palat. Mi-a povestit câteceva apoi mi-a recomandat să țin minte data: 4 iunie. Și așa am făcut. Eram mai bogată cu o dată, dar nu cu mult mai mult.

Trebuie să întâlnești pe drum mulți oameni cărora să le doară sau nu – ca să înțelegi cele întâmplate. Și aș minți dacă aș spune că acum sunt o mare cunoscătoare.

Cel mai bizar e ca durerea unora să fie fericirea altora. Ușor nefiresc, nu? Totuși sunt locuri unde se comemorează și sunt unde se sărbătorește această zi. Ce fac eu azi? Trăiesc și mă bucur de viață. Din care categorie fac deci parte?

Așa am ajuns ca azi dimineața chiar și alegerea culorii bluzei pe care urma să o port mi-a atins o coardă sensibilă. Se poate oare roșu? Ori se cuvine negru? Feri bácsi oare m-ar mustra?

Îmi place să mă gândesc la cele petrecute în trecut. A contempla este de ceva vreme marea mea pasiune, iar azi am un subiect pe care nu îl pot ocoli. Nici nu trebuie. Nu îmi plac subiectele tabu.


Peste încă 100 de ani poate se va așterne praful peste acel palat și acea pagină a istoriei. Nu își vor aminti nici unii, nici alții de cele ce au fost. Cel mai trist ar fi, dacă nu ar mai fi CINE să-și aducă aminte. Doar de noi depinde…

Leave a Reply

Your email address will not be published.