Tineri secui cu pasiune pentru cântat – SWAG 5 Band
Tineri secui cu pasiune pentru cântat – SWAG 5 Band

5 personalitãți și 5 mentalitãți diferite, legate însã de o mare pasiune: MUZICA. SWAG 5 este o formație din Cristuru Secuiesc, pe a cãrei membrii îi leagã încã din copilãrie prietenii strânse și amintirea nenumãratelor cântãri comune. Bãieți talentați și pasionați de ceea ce fac, ne-au stârnit curiozitatea și dorința de a-i cunoaște de aproape, rezultatul fiind urmãtorul interviu.

– Când a fost înființatã aceastã trupã?

“Noi considerãm cã trupa propriu-zisã s-a format în luna mai a anului 2016, deci de atunci numãrãm noi înființarea oficialã a trupei. Așa, SWAG 5 este împreunã de aproape un an. Dupã cum aratã și numele nostru, suntem o trupã alcãtuitã din cinci tineri pasionați de muzicã. Ne adunãm cu scopul de a ne distra prin desãvârșirea pasiunii noastre: cântatul. Fondatorul și chitaristul trupei este Berki József, toboșarul și, implicit, cel care a numit trupa, este Barabás Endre, la clape cântã Lukács Szabolcs, la chitarã bas Varga Zsolt, iar omul de bazã și vocalistul trupei este Gráncsa Ferenc.”

– Cu ce ocazii apãreți pe scenã?

“Pentru noi a fost o surprizã imensã când au început sã ne cheme dupã nici douã luni de la înființarea trupei la evenimente. Am cântat astfel de zilele satelor, de zilele diferitelor orașe, chiar și la evenimentele organizate de diferite asociații și firme. Într-un singur an de când existã trupa, am avut mai mult de 20 de concerte, și nu doar aici, în România, ci și în strãinãtate. Am avut chiar o invitatã specialã la una dintre concerte. Totodatã, avem deja multe cerințe și invitații la diverse evenimente, pe care ne dorim sã le onorãm fãrã excepție.”

– Voi vã compuneți piesele interpretate pe scenã?

“Da, marea majoritate a pieselor sunt compuse de noi. Însã pânã acum am reușit sã ducem doar o piesã proprie în fața publicului. Dar mai avem piese proprii și vor mai fi, în continuare… Piesele sunt scrise pe rând: dacã unul dintre noi are un text inspirat sau o melodie nouã în minte, ne-o împãrtãșește și noi îl încurajãm sã o scrie. Astfel, partea muzicalã o compunem și o finisãm împreunã, însã textul este cizelat de cel în mintea cãruia s-a nãscut noua idee.”

– Ce vã doriți sã exprimați prin piesele voastre?

“Suntem încã pe punct de formare. Suntem cinci bãieți diferiți, cu gândiri total diferite, cu personalitãți opuse. Cinci personalitãți, cinci tipuri de gândire. De aceea ne este greu sã scriem și sã compunem pentru un public țintã, pentru un anumit tip de vârstã. Ne numim SWAG 5, tocmai pentru cã acest cuvânt nu înseamnã doar “mișto”, ci se referã și la cele 5 stiluri diferite.”

– În opinia voastrã, care este punctul comun care vã ține împreunã?

“Suntem convinși cã deja fiecare dintre membrii trupei s-a gândit la acest lucru. Avem momente grele, clipe critice, dar pânã acum ne-am rezolvat toate problemele, deci le vom rezolva și în viitor, dacã vor fi. Ne leagã muzica și prietenia, dar și faptul cã fiecare dintre noi își dorește sã evolueze, sã-și demonstreze cã poate sã-și clãdeascã o carierã muzicalã, iar aceste dorințe nu pot fi realizate doar dacã suntem uniți.”

– Ce le transmiteți tinerilor din ziua de azi cu privire la lupta pentru împlinirea propriilor vise?

“De 6 ani studiem, învãțãm, însușim baza muzicalã necesarã pentru a ajunge cât mai sus, și mai avem încã foarte mult de evoluat. Dar dacã este cineva care știe cum sã caute și sã urmeze un vis, aceia suntem noi. Ne-am urmat steaua și am clãdit în efortul nostru de a ne dezvolta multã stãruințã, multã hotãrâre, dar și o groazã de timp pentru a deveni cât mai buni. Toatã lumea ar trebui sã învețe sã își depãșeascã zona de comfort, sã se smulgã din aceasta, cãci afarã ne așteaptã pe toți lucruri minunate. Dacã unii tineri au fost înzestrați cu talent, sã nu-l iroseascã. Sã aibã curajul sã viseze mãreț, cãci meritã.”
 
                                                                                      ***
Determinare, pasiune, multã muncã, hotãrâre și puterea de a visa mãreț. Cinci caracteristici de bazã ale acestor cinci bãieți. Le mulțumim pentru exemplul pe care îl oferã tinerei societãți și le urãm mult succes în continuare! Prezic cã steaua trupei SWAG 5 va ajunge foarte sus…