„Rokk Mãtușe!”
„Rokk Mãtușe!”

„Meseria este brațarã de aur!” se zicea înainte de anii 90, când fiecare cetãțean onorabil trebuia sã aibã o meserie în mânã, fie cã-i plãcea, fie cã nu, gurile de acasã trebuiau hrãnite și patria trebuia sã fie înfloritoare. În zilele noastre situația stã cam tot așa, cu diferența cã ai posibilitatea sã-ți transformi hobbyurile în meserie, ajungând sã muncești cu drag și spor. Despre meserie,vocație și hobby am stat de vorbã puțin cu Ladislau Fodor, supranumit Fotzey, uriaș chitarist și tatoo artist, fost tehnician dentar și unul dintre brandurile rockului clujean.

– Sã începem cu începutul cum ar zice românul sau a kezdettel, cum ar zice ungurul: data de 3 august, anul…nașterii tale, ți-a purtat noroc? Ce se visa  “a kicsi Fotzey” pe vremea când primea portocale numai de Craciun?

– “Kicsi Fotzey” era așa de mic acum 35, 36, 37, 38, 39…40 de ani….cã nici mãcar nu știa pe ce lume se aflã! Am avut noroc de pãrinți faini, care nu m-au fãcut sã simt lipsurile erei comuniste. Îi iubesc pentru asta! Deși stãteam în Odorheiu-Secuiesc, pe atunci, cu mama româncã și tata secui.

– Cum te-a influențat faptul cã provii dintr-o familie mixtã? Se jucau copilașii cu tine în curte?

– Bunicul întotdeauna mi-a spus : „Ahány nyelvet ismersz, annyi ember vagy!”… greu de tradus în limba românã, dar în mare, sfatul lui spunea astfel „cu cât mai multe limbi cunoști, cu atâți mai mulți oameni ești!” Nu știu cum sã traduc gramatical corect zicala, dar cine știe, cunoaște! Niciodatã nu am avut de pierdut în viațã din cauzã cã cunoșteam douã limbi la perfecție, doar de câștigat am avut!

– De când cânți la chitarã și ce te-a determinat sã faci asta? Copilãrie grea?Nimeni nu te înțelegea?

 – Nu era încã vorba de „frustrãri” care sã mã determine sã îmi expun „durerile” în artã la vremea la care m-am apucat de cântat. Tata fiind profesor pe atunci la Liceul Pedagogic din Odorhei, primea clasele de-a 12-a la serenadã la sfârșitul anului școlar. Atunci am prins gustul cântatului de la un bãiat. Árpi se numea, cred, mã rog…nu mai țin minte, dar l-am vãzut pe el prima datã cu chitara în mânã și m-a tentat enorm sã fac și eu, nu știu de ce …instinct pur, cred. Multitudinea hormonilor gonatici m-a fãcut sã vrajesc fete cu chitara în mânã cam dupã 3-4 ani dupã.

– Când ți-ai fãcut primul tatuaj și care a fost acela?

 – Primul tatuaj mi l-am fãcut singur pe picior cu un ac de seringã și tuș de Rottring în vara anului 1989. Am fost întotdeauna atras de desen și picturã, am absolvit și școala Popularã de Arte din Cluj, mai târziu, prin 95. Am desenat și pictat mult, ulterior acest hobby transformându-se în meserie, de-a lungul a 20 de ani.

– Când cineva vrea sã-și facã un tatuaj, cam ce l-ai sfãtui înainte sã se fircãleascã pe viațã?

– Dau sfaturi doar clienților mei, nu am sã încerc sã le schimb pãrerea vis-a-vis de un tatuaj anume pe care îl doresc ei. Datoria mea ca artist tatuator este sã îi fac sã înțeleagã cã nu întotdeauna socoteala de acasã se va potrivi cu cea din piațã! Modelul ales de ei este una și procentul, plus modalitatea în care acesta poate sã le fie introdus sub piele pentru eternitate, este alta! Mai nou, nici nu prea trebuie sã le mai explic nimic. Sunt cãutat pentru stilul meu de tatuat și fac 80% doar tatuaje unde clienții îmi dau 100% încrederea lor.

  

– Aia cu cântatul, cu tatuatul, le-am înțeles, dar dinții? Dezvoltã, te rog…

– Am fãcut Facultatea de Tehnicã Dentarã, am fãcut dinți timp de 19 ani. O înșiruire de evenimente din viața mea m-au fãcut sã-mi dau seama cã viața este prea scurtã sã fac ce nu-mi place cu adevãrat, 100% Așa cã am renunțat la dinți. Actualmente trãiesc din hobbyurile mele: muzicã și tatuaj! Înclin sã cred cã sunt un om foarte fericit din acest punct de vedere!

                                                                                   ***

Mulți fani îl știu doar de „roacher”, cei mai vechi din C.A.S.H, cum sunt și eu, alții doar din TRUDA, dar Fotzey, este mult mai mult de atât : este artist „multilateral dezvoltat” precum se zicea și este un prieten care și-a oprit aparatul de tatuat pentru 5 minute, sã putem sã-l cunoaștem puțin altfel. Mulțumim Fotzey șiii „La mulți ani TRUDA!” deoarece împlinește 10 ani ! și artistul vã transmite : „ROKK!”, aș crede cã a uitat „mãtușe” 🙂