Rodion Roșca László a rămas în veșnicie pe Alpha Centauri 1953. április 4. – 2021. március 27.

Rodion Roșca László a rămas în veșnicie pe Alpha Centauri – Cluj-Kolozsvár

Iată, după decenii, iarăși stau în fața porților descoperirii. Nu e vorba de descoperire serioasă, mai mult o revelație indusă de propriilor mele anxietăți legate de rosturi și finalități.

Citesc pe index.hu un interviu cu László Rodion Roșca, maghiarul clujean care a revoluționat muzica rock din România, cu originalitatea sa – profesională dar și personală –, denumit azi părintele new wave-ului românesc. Este prima dată când îl aud vorbind fluent în maghiară, așa că mă trezesc rapid copleșit de originalitatea lui.

https://corbiialbi.ro/images/Ro.JPG

     Rodion Roșca László

Cum și-a fabricat acele „scule” cu care putea păcăli banda magnetofonului, cum era cărat la psihologi școlari, până ce un specialist în d-ale sufletului tânăr a dat verdictul în cazul lui László: „Înscrieți-l la școală de muzică, ca să aibă teren de desfășurare pentru ideile sale, și să-și descarce energiile nu în lucruri strigătoare la ceruri pedagogice, ci în compoziție muzicală”.

Așa a început Rodion Roșca László să compună piese care spărgeau atunci bariere – bariere universale.

Alpha Centauri este piesa de călătorie a lui László. Alpha Centauri este un marș apăsător, chiar dureros la anumite momente: sunt frământările lui László – luarea de rămas bun, dar nu una anume, ci una generală, generată de propriile neliniști care l-au apăsat când își ridica privirea de la magnetofoanele, șurubelnițele și benzile izolatoare (uneltele miraculoase ale anilor 70-80) de pe masa de lucru… la cerul de noapte.    

Mai mult ca probabil, sosirea lui László pe Alpha Centauri s-a desfășurat în zori, deoarece Noaptea personificată își ia rămas bun de la el într-un mod așa de familiar, încât ascultătorul rămâne uluit de tropăitul acesteia pe covorul de iută al Universului.

Noaptea își adună boarfele de pe masa de lucru de pe Alpha Centauri – probabil aceleași feluri de scule ce are László mai încolo, în Cluj –, și își dă spectaculos duhul: așa cum știm cu toții, din trezirile noastre pline de fricile noastre rămase ancorate pe locul lor încă din viața noastră din pântec.

Leave a Reply

Your email address will not be published.