Preot reformat maghiar în Pittsburgh − de cinci generații îmi pãstrez limba

Preot reformat maghiar în Pittsburgh − de cinci generații îmi pãstrez limba
Pittsburgh este un oraș în care maghiarii mereu s-au simțit ca acasã. Cei mai vechi maghiari din orașul de pe malul râului Ohio au sosit aici dupã înnãbușirea revoluției maghiare din 1848. Este vorba de mii de bãrbați care având experiențã in d-ale luptelor, s-au înrolat în armatele americane.

Pittsburgh un oraș în care trãiesc mii de maghiari, care nu își uitã limba maternã
Komjáthy Ilona, preotul maghiarilor reformați din Pittsburgh are un strã-strãbunic în grupul acestor familii de maghiari.
Reprezint generația a 5-a îmi spune. Strã-strãbunicul meu l-a vãzut încã pe Kossuth, ținând discursul sãu de la Pittsburgh, cu scopul de a aduna bani pentru reînceperea revoluției antiruse si antihabsburgice. Se simte pe vorba mea influența americanã, dar nici o secundã nu am uitat, cã sunt reformatã și maghiarã.

Nepotul meu a fost botezat de mine… El este a 7-a generație de maghiari din SUA care vorbește maghiara și a rãmas fidel cultului reformat.

Câți maghiari se adunã duminica în aceastã bisericã?


20-30… Avem o orgã foarte bunã, iar psalmurile sunt cântate și în maghiarã și în englezã. Dar avem și slujbã care se desfãșoarã numai în maghiarã – explicã preotul bisericii, așezându-se la orgã, dovedindu-și nu numai calitãțile, dar și cunoștințele sale legate de istoria maghiarilor.


Cât de departe vi se pare Clujul?

Clujul reformat îl simt aproape de mine… îmi rãspunde îngânduratã. Eu mã simt un preot reformat maghiar… Citesc foarte mult scrierile fostului episcop reformat transilvan, Csiha Kálmán… Când îi citesc predicile și textele religioase, mã simt aproape de Cluj…

*
Interesant, cum Komjáthy Ilona își pãstreazã limba și dupã 5 generații, ba mai mult, dacã ne gândim la nepoțelul lui, atunci, chiar de 7 generații. Care este oare secretul ei?