Pe ritmuri de EDDA Ferencváros trece porțile înalte ale Champions League

Pe ritmuri de EDDA Ferencváros trece porțile înalte ale Champions League

Aidoma anilor 80, maghiarii din România nici în 2020 nu pot viziona meciurile Ungariei pe un post care poate fi recepționat ușor, comod și gratuit. Înainte de meciuri, pe rețelele de socializare maghiarii se întreabă reciproc, oare cine unde se uită la meci, pe ce post, și ce posibilități online există pentru vizionare.

În anii 80 maghiarii se înteresau tot așa aprig înainte de meciurile Ungariei, căutând pe cineva, care recepționează TV Budapesta (cu antene confecționate în fabricile socialiste, scoase pe la garduri), și dacă proprietarul nu cumva scoate televizorul în curte, lăsând prietenii să se uite la ecranul cu pureci, caracteristic acelor ani.

Cea mai mare parte a maghiarilor microbiști din Cluj se deplasau în pădurea Făget, unde televizoarele ”sport” erau așezate pe capotele mașinilor; „telespectatorii” adunându-se la fiecare mașină,  cerând voie grupului ”proprietar”, să se uite și ei la meci, stând undeva în spate, lângă o tufă sau pe o creangă.

După meci, pe drumurile Făgetului întunecat tinerii maghiarii cântau piesele formației EDDA,  îmbrățișându-se (la victorii), îmbibați în alcool la înfrângeri.

Iată, înainte de meciul Ferencváros – Molde (Norvegia) iarăși apare fenomenul binecunoscut: sunt intrebat în valuri că eu oare unde mă uit la meci, si dacă știu vre-un site sportiv, unde se poate viziona meciul pe gratis.

Deja vu.

Si încă ceva, ceea ce îmi aduce aminte de bucuriile meciurilor maghiare din anii 80. Este vorba de EDDA, această formație maghiară care a revoluționat prin ritmuri și texte Ungaria tineretului.

Acum, uitându-mă la meci pe un site sportiv (cu comentariu slovac sau ceh), nu mi-a venit să-mi cred ochilor: după 40 de ani, în stadionul Groupama din Budapesta este afișat un molino lung de tot, cu un text de EDDA – ”Dă-mi putere să pot intra/Am credința în fața porților înalte”.

2020. 29 septembrie. Ferencváros în Champions League.

Hajrá Fradi, hajrá magyarok, hajrá Magyarország!

Leave a Reply

Your email address will not be published.