O reușită Corbii Albi: reconstituirea unei pagini de ziar din GULAG – mahorka cu informații

Clujeanul Szabó Dezső jr., aranjând lucrurile tatălui său decedat, Szabó Dezső sr., a găsit printre acestea și o mică straiță de gât, în care erau 32 de bucăți dintr-un ziar rusesc vechi, pe una dintre ele chiar se putea identifica data: februarie 1947… 

 Bucățile de hârtie fiind tãiate cu grijã, așezate cu mare grijă în mica traistă de gât – croită și ea cu iscusințã –, arăta clar, că este vorba de ceva neobișnuit pentru vremurile noastre.

Vizita noastră la Szabó Dezső jr., a scos la iveală o adevărată comoară: ultimele 32 de bucăți de ziar rusesc tăiate pentru a face țigãri în lagărele rusești GULAG de un clujean, care nu a mai apucat să-și facă aceste țigări în îndepărtatele mine rusești, fiind probabil eliberat de autoritățile sovietice.

În cartea sa vestită, O zi din viata lui Ivan Denisovici, Aleksandr Soljenitin descrie și o altercație tragicomică româno-maghiarã. Moldoveanul prins ascuns la somn, pânî ceilalți lucrau, este tras la răspundere de paznicii lagărului, amenânțându-l cu arma. Situația este salvată oarecum de un deținut maghiar, care a ieșit din formație și i-a tras în fund un șut zdravăn.

Cele 32 de bucãți de ziar aveau marginile negre, dovedind cã cel care a realizat aceastã capodoperă de lagăr GULAG, a trãit în apropierea minelor de cărbune. Cusătura făcutã cu grijă, materialul rezistent arătau că această micã traistă avea o valoare ridicată în lagăr.

Văzând bucãțile, mi-a venit ideea de a încerca să refacem – ca un puzzle – pagina de ziar rusesc din 1947 februarie, cu speranța de a reconstitui chiar articole sau măcar fraze din textele deceniilor respective. Cu alte cuvinte: sã vedem, ce scria în ziua respectivă ziarul sovietic.

– Țigările mahorka aveau valoare ieșită din comun în lagărele GULAG – explica profesorul de la Sapientia specializat în deceniile staliniste, Murádin János Kristóf –, deoarece aceste țigări erau singurele surse de plăcere a barăcilor, ba mai mult, aveau și un rol de valută, puteai schimba ore de lucru pe șantier pentru câteva țigări mahorka.

– Este vorba de ziarul local CIOCANUL – ne spune Bán Bartalis Judit, lector universitar la catedra de rusă din UBB – în care se pot reconstitui șase articole. Cel mai important se referă la începutul lucrãrilor agricole: un articol tipic perioadei.

Sunt două care se referă la ”voința” muncitorilor de a ridica noua lume, cu criticile specifice erei. De exemplu, într-un articol sunt crititicate cu duritate douã muncitoare ”leneșe”, Vera Akupnaia și Natalia Bulavka, care sunt acuzate, cã ”COLHOZ-ul nu le place, ele ar dori sã primeascã bani mulți pentru muncã puținã, în dauna colectiviștilor”.

Un articol se referã la decernarea unui titlu la o universitate iar celălalt la Tratatul de Pace de la Paris, informând cititorii într-un stil tipic stalinist despre noile hotare ale Europei de după Al Doilea Război Mondial.                                                                          

***


Știrea descoperirii acestor bucăți de ziar a fost transmisã la instituțiile aferente din Rusia, care au reușit să gãsească în arhive ziarul respectiv, completând ”golurile fumate” de Szabó Dezsõ sr.

S-a formulat chiar ideea, ca să se ia legãtura cu rudele acestor doamne, Vera Akupnaia și Natalia Bulavka, spunând copiilor și nepoților lor, că mama/bunica lor a devenit celebră și în Transilvania.

Leave a Reply

Your email address will not be published.