O incursiune în romanul ,,Aproapelui cu dragoste” de Mihailo Nebeleac…

Despre oameni,  război și zbateri existențiale…

O incursiune în romanul ,,Aproapelui cu dragoste” de Mihailo Nebeleac…*

Mihailo Nebeleac e un scriitor ucrainean care s-a format și a trăit pe  plaiurile străvechi maramureșene unde tradițiile rurale sunt încă vii (s-a născut pe 17 ianuarie 1949 la Rona de Sus și tot aici a trecut în eternitate pe 18 februarie 2013). A frecventat liceul ucrainean Dragoș Vodă din Sighetul Marmației, apoi s-a înscris la Facultatea de Limbi slave de la București. După absolvirea facultății, a lucrat o perioadă la Institutul de lingvistică, dar nostalgia pentru plaiul maramureșean l-a făcut să revină în satul natal în 1974 ca profesor de limbă și literatura ucraineană.

Romanul ,,Aproapelui cu dragoste” e al doilea roman scris de  Mihailo Nebeleac și apărut în 1978 (primul fiind romanul de dragoste  și debut, Lorana, editat în 1974 și care a obținut premiul Uniunii Scriitorilor), iar leitmotivul e lumea crudă  a războiului ce tulbură liniștea rurală din Maramureș. 

Prima pagină începe cu pacea nopții ce ,,acoperă totul… învăluie inima călătorului” (p. 9) . Călătorul merge prin liniștea nopții, dar inima lui  bate năvalnic: un ceasornic nevăzut ticăie, anunțând haosul ce va tulbura pacea din sat (ibidem).  Stelian Gruia, cel care scrie prefața romanului, arată că această liniște rurală e tulburată de Andrei Leanciuc, ,,ins fără scurupule și slugă ticăloasă a ocupanților hortiști” (Prefață, p. 7).

Spiritul lui Pintea haiducul e încă viu, iar Ostap Pidhirnei ,,îndeplinește rolul justiției… omorându-l pe asasin”(ibidem). Mihailo Nebeleac face o analiză existențială, întrebându-se cum a ajuns Leanciuc să fie rău: ,,de ce am fost rău, atunci… ” (p. 51). Leanciuc devine conștient că a trădat satul, dar nu poate să mai dea înapoi, iar finalul cărții e dramatic:  Pidhirnei  îl urmărește pe zăpadă, apăsă pe tragaci și ,,bubuitura a sfărâmat liniștea” (p. 271).     

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.