Nasturele – legãturi umane în Târgu Mureș
Nasturele – legãturi umane în Târgu Mureș

„E așa de important sã ai oameni de nãdejde alãturi…altfel nu reușești. Mulțumim tuturor celor care au contribuit ca aceastã zi sã ne aminteascã faptul cã suntem ÎMPREUNÃ, o comunitate unitã!” – citeam mesajul postat pe rețeaua de socializare Facebook sub profilul Siguranța Mureșenilor la începutul lui octombrie și mã uitam la pozele fãcute cu polițiști și elevi mureșeni în ziua respectivã.

Crearea acestui profil de cãtre Compartimentul de analizã și prevenire a criminalitãții din cadrul Poliției Județene Mureș a fost un pas important în apropierea poliției de cetãțenii mureșeni, devenind cel mai simplu și mai rapid mod de a trimite mesaje, a cere sfaturi poliției și invers, iar posibilitatea postãrii informațiilor utile adresate cetãțenilor din partea acestei instituții publice a devenit mult mai rapidã și dinamicã.

Pentru administratorul contului aceastã sarcinã înseamnã ore, nopți întregi peste programul de lucru, dar rezultatele sunt pe mãsurã. Dupã cum mi-a relatat comisarul de poliție, Gabriela Pîncã, acest cont de Facebook a fost creat ca urmare a unei campanii împotriva violenței, în care elementul simbol a devenit nasturele.

Stãm fațã în fațã cu coordonatoarea campaniei respective în biroul de la etajul trei din stada Cãlãrașilor și admir desenele, cadourile expuse pe rafturi pe care le mângâie cu degetul sã nu se deteriorizeze cumva de la atingerea-i firavã. Toate au fost fãcute de copiii, elevii participanți la activitãțile organizate de cãtre instituția pe care adulții, șoferii mai ales nu o prea agreeazã – uniformele, radarele, sancțiunile pe drumurile publice se plimbã mânã-n mânã.

Totuși, copiii au dãruit cu drag lucrurile realizate manual, ornamentele fãcute de ei reprezentantului instituției, în același timp absolventã a Liceului Pedagogic, care pentru ei poartã numele de Siguranța Mureșenilor. Depãnându-și amintirile încearcã sã-mi povesteascã despre „campania de suflet”, cea a nasturilor, dar apar și lacrimile pe care încearcã sã le stãpâneascã „bãrbãtește”. Aștept pânã-și revine, sã putem continua.

– De ce tocmai nasturele?

– Nasturele era cel mai la îndemânã, devenind simbolul elementului de legãturã, care ține împreunã familiile, cetãțenii, națiunile, promovând ideea cã putem supraviețui doar dacã ne pasã de cel de lângã noi, sã nu trecem nepãsãtori pe lângã cei nevoiași, iar acea campanie a fost mai ales o campanie împotriva violenței. În cele 16 zile parcã s-a activat o adevãratã rețea printre oamenii care nici nu se cunoșteau. Scopul devenise același, iar campania a atins un punct sensibil, „rezervorul” sufletelor noastre a fost reâncãrcat. Astfel ne-am convins cã nu am lucrat degeaba – ceea ce explicã și lacrimile de bucurie, de satisfacție al unei campanii prin care au reușit sã mobilizeze și instituții de învãțãmânt din localitãțile mai îndepãrtate ale județului.

Acestea erau începuturile Siguranței Mureșenilor. Dupã acea campanie am devenit prieteni virtuali cu foarte multi mureșeni: școli, licee, elevi, profesori, învãțãtori, care dupã activitãțile respective reacționeazã la toate solicitãrile noastre. Satisfacția ar fi deplinã dacã și cadrele didactice de la secțiile maghiare ni s-ar alãtura într-un numãr mai mare, deoarece aceste campanii de informare și prevenire îi privesc pe toți cetãțenii comunitãții noastre indiferent de limba vorbitã.

– Începând de 1 noiembrie v-ați alãturat și campaniei Academia Velo, finanțatã de Heineken pentru Comunitãți si coordonatã de Fundația Comunitarã Mures. Care sunt bazele colaborãrii instituționale cu ONG-uri?

– Avem relații foarte bune cu ONG-urile din județul Mureș. Colaboram de mult timp cu Fundația Comunitarã Mureș/Marosszéki Közösségi Alapítvány, cu Clubul Rotaract Téka, Pro Biciclo Urbo, Centrul pentru prevenirea violenței în familie, Salvați Copiii etc. Unele firme private ca brutãria Eldi, Herlitz sprijinã activitãțile noastre, copiii primesc pachețele cu cadouri datoritã managerilor acestor firme, toate acestea fiind gesturi de a face ceva pentru comunitate fãrã sã se aștepte în schimb altceva. Este important sã ne gãsim unii pe altii, parteneriatul vizeazã atât compartimentul de prevenire și analizã cât și circulația rutierã.

Noi avem multe domenii în competențã, dar este firesc sã avem parteneri care au contactele, resursele pe care noi nu le avem, astfel fiecare își aduce propria contribuție. Poliția face parte din comunitate, iar aceste parteneriate cu organizațiile civililor aratã cã avem aceleași scopuri. Prin evenimentul Critical Mass, organizat anual, un loc important ocupã atenționarea conducãtorilor auto de a-i respecta pe ceilalți participanți la traficul rutier, pe cei care circulã pe douã roți, sensibilizarea autoritãților pentru necesitatea creãrii pistelor pentru bicicliști, în același timp bicicliștii sã fie conștientizați asupra respectãrii normelor de circulație rutierã.

De aceea în cadrul Academiei Velo prin intermediul unor cursuri teoretice și practice se vor putea însuși regulile de circulație, precum și deplasarea corectã cu acest mijloc de transport. Ideea este reducerea numãrului de accidente în care victimele sunt bicicliștii, și conștientizarea necesitãții mișcãrii, a deplasãrii cu biciclete în mediul urban.

Poliția din Mureș a fost numitã centru model pe plan național pentru abordarea violenței în familie, având partener Centrul pentru prevenirea violenței în familie din Tg-Mureș. Suntem deschiși oricãror ONG-uri pentru colaborãri, dacã acțiunile vizeazã interesele cetãțenilor – ne-a explicat comisarul de poliție Gabriela Pîncã.