Minitabere jurnalistice: Două persoane ne-au recomandat piramidele… Piramide în Bosnia!?

Anul 2020 nu a fost unul neapărat norocos pentru mine: a început cu o boală grea, ca niciodată până atunci (probabil a fost cauzată de noul coronavirus. În ianuarie încă nu știam nimic despre acest virus, dar în baza cunoștințelor de acum și a simptomelor de atunci, tind să cred că acest virus a fost de vină), iar după aceea problemele au tot continuat să apară.

După atât de multe greutăți, am hotărât să-mi schimb norocul, și să-l și forțez puțin, și am venit cu propunerea de a evada din țară de revelion. Studiind toate listele (în ultimul timp trăim cu și după tot felul de liste, toată viața noastră e o listă…), am ajuns la concluzia că Turcia e cam singura țară care nu cere nimic la intrare și nici la întoarcere nu e nevoie de carantină.

Și uite așa am făcut planuri multe-multe, destinația principală fiind Rodostó/Tekirdag. Eram nerăbdători să vedem orașul în care au trăit în exil la începutul secolului al XVIII-lea Rákóczi Ferenc al II-lea, Bercsényi Miklós, Esterházy Antal, Csáky Mihály și Mikes Kelemen, care a scris și celebrele Scrisori din Turcia/Törökországi levelek.

Însă, cu 3 zile înainte de plecare, Turcia a fost introdusă pe ceea ce a reprezentat cel mai mare stres pentru mine în luna decembrie: lista galbenă. Nedumeriți, ne-am făcut bagajele și am plecat spre Bosnia și Herțegovina. Semnele erau bune, lucrurile păreau să se aranjeze pe ultima sută de metri. Părea că mi se va schimba norocul.

 Plecând așa, pe nepusă masă, am cerut sfaturi în privința locurilor ce ar trebui vizitate. Două persoane ne-au recomandat piramidele… Piramide în Bosnia!? Am căutat câte informații despre acestea și am hotărât că dacă vom avea timp și Bosnia nu va fi introdusă pe minunata listă, le vom da o șansă. Nu știu cum, dar parcă s-au aliniat planetele pentru noi și am reuși să ajungem și acolo.

Complexul piramidelor se află la aproximativ 30 de km de Sarajevo, în Visoko, un oraș mic, tipic turcesc, cu străzi înguste și îngrămădite. Mare ne-a fost mirarea când ne-am uitat pe geamul camerei în care eram cazați și am văzut un munte mare, care avea formă de piramidă.

Această vale a piramidelor este compusă din Piramida Soarelui (piramida principală, cea mai mare), Piramida Lunii, Piramida Iubirii, Piramida Dragonului și Templul Mamei Pământ. Fundația Piramida Bosniacă a Soarelui e cea care se ocupă de studii, săpături, este cea care aduce oameni de știință care studiază probele prelevate.

 Povestea descoperirii piramidei este destul de interesantă: muzeul local a făcut mai multe studii legate de cetatea aflată în vârful piramidei și l-a invitat pe arheologul Semir Osmanagić să studieze artefactele. Acesta a observat muntele în formă de piramidă de pe autostradă, în timp ce venea de la Sarajevo și a decis să îl studieze îndeaproape.

Deși există mai multe păreri ale oamenilor de știință conform cărora aceasta nu este o piramidă construită de om, ci doar un munte cu o formă aparte, Fundația susține contrariul. În urma săpăturilor și a testelor făcute, s-a ajuns la concluzia că sub stratul de pământ s-au găsit straturi de beton, iar acest lucru nu putea fi făcut de către natură, ci doar de om/de o civilizație avansată.

Același fapt îl sprijină, în accepțiunea lor, că laturile piramidelor sunt triunghiuri echilaterale, iar vârfurile celor trei piramide principale formează, de asemenea, un triunghi echilateral. Folosind tehnologia GPS, Fundația a observat și faptul că distanța dintre toate cele trei vârfuri este egală, aproape 2200 de metri, iar fiecare unghi format este de 60 de grade.

De asemenea, Fundația susține că Piramida Soarelui este cea mai mare și cea mai înaltă din lume, având peste 220 de metri înălțime, este cea mai veche din lume, având aproximativ 34000 de ani și că aici s-a găsit betonul de cea mai bună calitate din lume.

S-a ajuns la concluzia că piramida nu a fost construită cu același scop ca cele din Egipt, adică pentru înmormântare, ci ei consideră că a fost construită tocmai în acel loc datorită puterii energetice a locului. În piramidă încă nu au intrat, dar lucrează și la acest lucru: au descoperit faptul că piramidele sunt legate între ele printr-un labirint de tuneluri, construit tot de o civilizație avansată, iar una dintre intrări este la aproximativ 3 km distanță de Piramida Soarelui.

 Până în acest moment, angajații fundației au curățat aproximativ o treime din tuneluri, iar acestea pot fi vizitate. Din spusele ghidului li în tuneluri valorile energetice sunt mari, de aceea mulți oameni merg acolo pentru a medita, pentru a se relaxa, pentru a inspira aerul care ajută sănătatea.

Descoperirile sunt încă la început și ar putea schimba istoria, spun ei. Încă nu știm care va fi rezultatul final, dar un lucru e sigur: oamenii sunt curioși, iar în vremuri pașnice, fără COVID, zeci de mii de turiști vizitează aceste locuri în fiecare an.

După ce ne-am întors din marea călătorie, mă întreabă un coleg: „Ați fost și la piramide? Știi că și noi avem, aici la Căpușu Mic?”

M-am uitat cruciș la el și am început să caut pe Google și chiar există. Molnár Attila a scris despre piramida din Țara Călatei în cartea intitulată Történelmünk csodálatos ereje. O agenție de turism din Ungaria deja organizează excursii pentru a vizita piramida și pietrele rotunde din Țara Călatei, în baza cercetărilor făcute de Molnár Attila .

https://www.erdelyiturizmus.hu/?action=entitasReszletes&entitasTipusId=1&id=3793&pageIdx=5

Și la noi o autostradă, de pe care să se vadă piramida și pe care să vrea să o studieze vreun arheolog, oare pe când? Poate schimbăm și noi istoria.

Leave a Reply

Your email address will not be published.