Mamă și fiică – zbor pe loc deasupra noului colț literar român din Cristuru Secuiesc

Mamă și fiică – zbor pe loc deasupra noului colț literar român din Cristuru Secuiesc

Mamă și fiică – zbor pe loc deasupra noului colț literar român din Cristuru Secuiesc

Colaborarea între Biblioteca Orășenească din Cristuru Secuiesc și Asociația Clubul Media Corbii Albi a luat un nou avânt în aceste zile, inaugurându-se în sala de lectură a bibliotecii orașului nostru un colț pentru literatura ro-mână tradusă în limba maghiară.

Ideea a fost din partea celor de la Corbii Albi, despre activitatea cărora citeam des pe www.corbiialbi.ro, întrebându-mă însămi, cum reușesc acești oameni să atragă românii spre literatura maghiară, și maghiarii spre literatura română, printr-o metodă simplă: promovarea cărților traduse în cursul anilor.

Fiind bibliotecară cu o experiență vastă, mi-am dat imediat seama, ce importanță ar avea înființarea unui colț destinat lecturilor obliga-torii din literatura română, traduse în maghiară.

Ce bucurie ar fi pentru elevii care trăiesc într-un mediu monolingv maghiar, să citească romanele obligatorii și în limba lor maternă, transformând astfel aceste romane din ”lectură obligatorie” în ”bucuria cititului”!

Dar de unde să adunăm aceste cărți, din care majoritatea a văzut lumina tiparul în anii 60-70-80? De unde să facem rost de Moromeții, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, de Enigma Otiliei?

De unde să achiziționăm romanul lui Slavici, Mara, tradusă în limba maghiară cu titlul de Anyja lánya? Sau romanele care au fost anii trecuți pe lista lecturilor obligatorii, cum ar fi Ciocoii vechi și noi în limba maghiară? Sau Moara cu noroc?

Când am găsit în cutiile de donații Az elveszett levél (O scrisoare pierdută), nu știam cui să-i dau, deoarece existau trei liceeni pe lista imprumuturilor, care așteptau de multe zile această carte…

Și iată, a sosit momentul, când putem să trimitem circulară în școli, informând cadrele didactice și elevii cu bucurie, că s-a inaugurat colțul literar românesc în sala de lectură a Bibliotecii Orășenești din Cristuru Secuiesc.

Cele 9 rafturi sunt dominate de donația Corbilor Albi, care de mult timp ”vânau” aceste cărți, ba mai mult, au format chiar și o echipă de studenți, care umblau din casă în casă în cadrul proiectului Ambulanța Literară RiGOBERTO – un proiect promovat într-un mod profesional cu ajutorul presei maghiare din România, KRÓNIKA, Szabadság, TVR Cluj.

Soarta așa a vrut, că una dintre liderele acestui proiect ”Ambulanța Literară RiGOBERTO”să fie exact fata mea, studentă la Cluj. Ea a fost care trebuia să ne prezinte cărțile donate, arătându-ne ce și unde trebuie să semnăm…

Ea a fost delegata Asociația Clubul Media Corbii Albi…

Mamă și fiică – un zbor pe loc plin de emoții deasupra noului colț literar românesc din Biblioteca Orășenească din Cristuru Secuiesc.