Maghiarii din Sibiu în oglinda Asociației HID

Conform ultimelor cifre statistice în Sibiu și prin împrejurimi trãiesc un numãr de 3854 maghiari, ceea ce înseamnã 1,29% din populație. În tot județul Sibiu 10.882 maghiari trãiesc, majoritatea la orașe, adicã  2,74 % din totalul locuitorilor.
În Sibiu existã o singurã grãdinițã având o grupã cu predare în limba maghiarã, unde  sunt înscriși 29 copii, o parte dintre aceștia își încep studiile la unica  școalã cu predare în limba maghiarã din municipiu, la Colegiul Național “Octavian Goga”, unde actualmente învațã în clasele 1-8 în jur de 50 de elevi.

HID* la Sibiu

Asociația Maghiarã din Sibiu HID a fost înființatã în anul 2005 de un grup restrâns de persoane cu scopul de a ocroti, prezenta și reprezenta cultura maghiarã în municipiul Sibiu și prin împrejurimi. De-a lungul celor opt ani de funcționare, calitatea și succesul asociației și a conducerii acesteia au fost recunoscute și prin acordarea câtorva premii importante.

Înființarea Asociației Maghiare din Sibiu HID a generat un mic conflict la nivel local, datoritã faptului cã exista deja o asociație cu aceleași scopuri și activitãți enunțate dar metodele de lucru și funcționare au fost total diferite. Nou înființata asociație a fost mai repede integratã, acceptatã și cãutatã de persoane de alte etnii decât de cea maghiarã, instituțiile din Sibiu și împrejurimi recunoscând valorile transmise și seriozitatea asociației. La ora actualã este acceptatã și recunoscutã ca fiind reprezentativã din punctul de vedere al comunitãții maghiare în zonã.

Vechea asociație are în posesie și clãdirea retrocedatã comunitãții maghiare, pe care trebuie s-o administreze nu doar în folosul material al comunitãții maghiare ci și în cel spiritual, cultural, lucru mai greu de realizat fãrã o dinamicã adecvatã.

Asociația HID este cãutatã și acceptatã ca partener în multe proiecte comune organizate de instituții sau asociații. Astfel existã colaborãri excelente cu Consiliul Județean, Consiliul Local, Primãrii, de unde pentru anumite proiecte chiar se primesc și finanțãri. De asemenea este demn de remarcat faptul cã ambele muzee importante din Sibiu, Brukenthal și Complexul Național Muzeal Astra cautã des asociația pentru colaborãri pe diferite proiecte.

Asociația este chematã la dezbateri pe teme de dezvoltare urbanisticã, culturalã, turisticã, socialã organizate în Sibiu, de asemenea este cãutatã punctual pentru proiecte culturale – de ex. festivalurile din oraș de teatru, jazz, animație, muzicã clasicã, etc.

Cea mai importantã realizare a Asociației HID este faptul cã a reușit sã funcționeze și sã-și dezvolte activitatea într-un mod absolut apolitic, chiar fãrã imixtiuni importante la nivel operațional. Asociația, prin Centrul Cultural Maghiar organizeazã anual trei evenimente majore: în martie Zilele Filmului Maghiar, vara Zilele HUNGARIKUM și în noiembrie festivalul cultural maghiar Ars HUNGARICA.

Asociația s-a implicat și  a reușit sã reorganizeze învãțãmântul preșcolar local în limba maghiarã. Dacã înainte de intervenție grupa avea 9 copii dintre care aproape nici unul nu urma clasele primare în limba maghiarã, acum numãrul acestora a crescut la aproximativ 30 și cel puțin 5 copii anual încep studiile la școala cu predare în limba maghiarã.

Tot legat de copii, asociația organizeazã și este partener în organizarea mai multor evenimente, tabere, concursuri, programe extra-școlare.

 
Cea mai importantã problemã a asociației este lipsa unui imobil/birou și a unei finanțãri bugetare. Ultimul neajuns face ca instabilitatea sã devinã tot mai accentuatã și sã creascã dependentã de politic atât la nivel local cât și internațional. Dar colaborarea cu Parohia Reformatã din Sibiu, în al cãrei spațiu ne vom putea desfãșura activitatea în urmãtorii 10 ani (contract semnat!) ne propunem dezvoltarea unui centru primitor cu bibliotecã multifuncționalã, inclusiv o salã proiecții filme și spațiu adecvat evenimentelor și activitãților pentru copii, totodatã modernizarea și punerea în valoare a sãlii de conferințe existente.

Din punct de vedere organizatoric ne propunem sã putem derula anual evenimentele majore implementate pânã în acest moment și sã avem capacitatea funcționalã de a crește atât din punct de vedere calitativ cât și cantitativ în organizarea acestora.

Din punct de vedere comunitar avem în plan demararea unei alternative extrașcolare de educație în limba maghiarã atât pentru copii cât și pentru adulți, mai ales pentru cã educația instituționalizatã în limba maternã maghiarã în Sibiu este aproape de desființare.

Totodatã dorim sã demarãm și cursuri de învãțare a limbii maghiare ca limbã strãinã, venind în întâmpinarea cererii din ce în ce mai mari de pe piațã.

*Híd în limba maghiarã înseamnã pod, punte

Asociația Maghiarã din Sibiu HID

Centrul Cultural Maghiar din Sibiu

550173 – Sibiu, str. Berãriei, nr. 2/mansardã
+4.0745.300234, +4.0747.975921
hid@szeben.ro, www.szeben.ro