”Iosep Otilo” și Ágnes spalã la râu – elevi români recitã balade maghiare traduse în românã

”Iosep Otilo” și Ágnes spalã la râu – elevi români recitã balade maghiare traduse în românã
”Iosep Otilo” și Ágnes spalã la râu – elevi români recitã balade maghiare traduse în românã

La Gala Școlarã a Corbilor Albi din 17 noiembrie, desfãșuratã în holul Școlii Generale Octavian Goga din cartierul Mãnãștur, și-au încercat zborul – prin prezentarea unor miniscenete izvorâte din literatura maghiarã clasicã – și elevii Colegiului Tehnic Energetic respectiv a Liceului Teoretic Nicolae Bãlcescu.

Acești elevi români – alãturându-se astfel școlilor partenere tradiționale ale Corbilor Albi – au demonstrat încã o datã, cã tineretul este în continuare deschis pentru a pune într-o luminã sãnãtoasã și mai ales tinereascã legãturile complexe româno-maghiare.

Scena improvizatã în holul Școlii Generale Octavian Goga din cartierul Mãnãștur s-a dovedit a fi una idealã, pe scaunele aduse din clase ocupându-și locul profesori, elevi, pãrinți și bunici, curioși sã audã cum sunã ”Iosep Otilo” în limba românã sau Goga în traducere maghiarã.

Deși ”micuții corbi” din școala gazdã au recitat pe de rost și au fãcut tot posibilul pentru a fi din nou ”starurile” galei, de data aceasta interesul maxim a fost acordat debutanților. 

Sauciu Andreea și Crișan Darius, elevi în clasa a X-a, Filologie, la Liceul Teoretic Nicolae Bãlcescu, au prezentat o scenetã bazatã pe poemul vestit al lui Arany János intitulat Mama lui Matia (Mátyás anyja), împãrțind rolurile într-un mod original.
Deși ”plicul” simbolic nu a sosit la timp, cei doi elevi au reușit sã lege cele douã lumi ale secolelor XV și XXI, cu o ușurințã remarcabilã.

Echipa Colegiului Tehnic Energetic a prezentat balada lui Arany János intitulatã Ágnes spalã la râu (Ágnes asszony), folosind un lighean pentru a întruchipa pârâul vestit. În lighean apa era ”curatã”, deși inițial s-a vehiculat ideea de a ”înroși” aceastã apã. ”Sângele” a fost simbolizat de o fațã de masã cu simboluri maghiare.

Dupã aplauzele lungi, conform tradiției s-a fãcut ”bursa noilor pui de corbi”, organizatorii constatând cu emoție cã la urmãtoarea galã încã un liceu român din Cluj se va prezenta cu o scenetã. 
Elevii și profesorii vizați vor sã ținã în secret poemul care va fi dramatizat de ei. Sursele Corbilor Albi însã au obținut aceste informații supersecrete pe cãi de spionaj. Se pare cã va fi vorba despre scena când ”Ianci” o sãrutã pe ”Ilușca”… (Wow!)