”Învățătoarea” lui Bródy Sándor – despre Tóth Flóra și Sidonia Drăgușanu

Învățătoarea lui Bródy Sándor – despre Tóth Flóra și Sidonia Drăgușanu

Piesa de teatru a lui Bródy Sándor întitulată Învățătoarea (A tanítónő) a apărut în limba română în 1958, având ca traducătoare pe vestita prozatoare  feministă Sidonia Drăgușanu. Personajul principal al dramei lui Bródy este o învățătoare  cu concepții moderne, independente  care este repartizată într-un sat unguresc dominat de masculinitatea eclesiastică-nobiliară caracteristică vremii: nobilimea locală disprețuitoare, autoritățile cu o gândire primitivă, bărbați în funcții înalte obișnuite cu ”prada feminină”.

Tóth Flóra – învățătoare debutantă săracă, deșteaptă, frumoasă și mândră – este  asaltată de notabilitățile locale, fiecare încercând să o ”acapareze”. Tóth Flóra se zbate între dragostea absolută și mila specifică  îndrăgostiților fără sentimente adevărate. Lumea se unește împotriva ei, începând astfel luptele pentru existență și supraviețuire.

Cunoscând-o pe învățătoarea Tóth Flóra cititorul înțelege imediat de ce Sidonia Drăgușanu a ales exact această operă a lui Bródy Sándor. Explicația este simplă: Tóth Flóra și Sidonia Drăgușanu sunt amândouă femei puternice, libere, care sunt gata să lupte pentru drepturile lor în orice condiții și împrejurări, fie că este vorba de ”lumea bărbaților” sau ”lumea puterii”.

Cel mai bine le caracterizeză Eugen Ionescu, care în 1935 scria:

„Înainte, fetelor! Să faceți cultură și bucătărie! Și iată bucătăria devenind salon cultural:  … Sidonia Drăgușanu…  etc.“

https://www.youtube.com/watch?v=0Lo2lWyvHTo

Drama lui Bródy este una tulburătoare nu  numai datorită acțiunii sale vectoriale (la un moment dat scriitorul era obligat de căre  lumea teatrului să schimbe sfârșitul în happy end), dar și a ideii formulate de un personaj al piesei, conform căreia singurul loc unde se pot refugia cei doi învățători hăituiți ar fi un sat din Ardeal – o Transilvanie unde oamenii sunt buni, viața e simplă și miraculoasă, oamenii stimând școala și  dascălii…

Leave a Reply

Your email address will not be published.