”Ținutul Tamil ” existent și conviețuirea trilingvã

”Ținutul Tamil ” existent și conviețuirea trilingvã
”Ținutul Tamil ” existent și conviețuirea trilingvã

Minoritatea tamilã, de religie hindusã trãiește în Sri Lanka în zone compacte mai ales în nordul insulei (in apropierea Indiei, de unde provin), vorbind limba tamilã în toate instituțiile statului, având practic o autonomie teritorialã cu drepturi extinse în ”Ținutul Tamil”.

În școli se învațã toate cele trei limbi oficiale ale insulei: singaleza/sinhala (limba majoritãții din Sri Lanka – 75 la sutã din populație), tamila și engleza (limba fostului imperiu).

Deși ”Ținutul Tamil” este în nordul insulei, înscripționarea trilingvã este valabilã și în sud, unde trãiesc singalezii budhiști și musulmanii (care vorbesc limba tamilã).
Dupã conflicte și perioade lungi de tensiuni, statul Sri Lanka a ales calea ”conviețuirii trilingve”, oferind minoritãților dreptul de a-și folosi limba maternã peste tot, la nevoie schimbând vorba în englezã.
    
Minoritatea tamilã se leagã cu mii de fire de conaționalii lor din India și țãrile vecine, considerându-se aceași națiune, oriunde ar trãi în lume. Ca și maghiarii, care se considerã maghiari oriunde ar trãi, fãrã a-și schimba identitatea naționalã în funcție de statul unde trãiesc.

Acum, datoritã acestui gest oficializat Sri Lanka a scãpat de tensiunile majore, înscripțiile trilingve liniștind singalezii și tamilii așișderea, ba mai mult, închizând gura a multor politicieni națonaliști, care pescuiau în apele tulburi ale Oceanului Indian.

Multe din aceste realizãri ar fi binevenite și în cazul maghiarilor din Ardeal. 

Sau greșesc?