In memoriam Szabó Csaba

In memoriam Szabó Csaba
 
Pe 20 mai 2021 se stingea din viață Szabó Csaba, Corbul Alb al multora dintre noi. Acum, la un an de la zborul lui spre veșnicie pe mormântul lui sunt din nou flori și lumânări aprinse, puse de prieteni și familie.

În Cluj s-a organizat și o întâlnire comemorativă. Au fost prezenți familia, foști colegi și prieteni, dascăli și colaboratori dragi lui.

Bodó Márta, din partea Asociației Clubul Media Corbul Alb, i-a primit cu drag și i-a îndemnat să-și depene amintirile despre Csaba.

Balogh Gizella, în frumoasa etate de 97 de ani, dascălul multora de la această întâlnire, își amintea de elevul de clasa a V-a căruia i-a fost diriginte, care avea de pe atunci o viziune matură în privința literaturii. O dovedește cariera de jurnalist și scriitor, a spus ea.

László Tibor, colegul de la Facultatea de Biologie își amintea de ajutorul pe care l-a primit de la Csaba. Repetau împreună pentru examene și astfel le trecea cu bine.

Csaba i-a ajutat nu numai colegii de facultate, ci și pe copii de la școlile unde a fost profesor de biologie, școli din mediul rural. Devenind mai pe urmă redactor la cotidianul Szabadság, a făcut multă muncă de teren, interesându-se de viața comunităților sătești. Astfel a învățat să vorbească cu acești oameni pe graiul lor.

Când a devenit redactor la TVR Cluj, redacția minorități, acest lucru l-a ajutat enorm. Realiza reportaje uimitor de ușor și de repede. Acest lucru l-a remarcat și doamna Orbán Katalin, fostă colegă de la Televiziune.

Hunyadi Attila, profesor de istorie și Corb Alb ne-a îndemnat să continuăm activitatea Corbilor, lăsată moștenire nouă tuturor. A venit cu idei și sugestii în privinţa programelor interculturale pe care le putem realiza. Nu a fost singurul: din Sighetul Marmației, Horia Picu a avut și el idei și sugestii foarte bune.

Sper că activitatea Corbilor va continua. Sperăm din suflet că moștenirea spirituală lăsată de întemeietorul acestei mișcări să consolideze relațiile interculturale, spre bucuria noastră, a tuturor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.