Grãdini ce nu țin cont de granițe
Grãdini ce nu țin cont de granițe

Catedrala romano-catolicã din Novi Sad dominã centrul vechi al orașului, înãlțindu-se deasupra arhitecturii austro-ungare a strãzilor localitãții, ca un planton al trecutului. Din interior biserica pare a fi – cel puțin la prima vedere – o copie a bisericii centrale clujene, cu ferestrele pictate, gotica sa elegantã și regii sfinți ai Ungariei, Ștefan și László. 

Slujba de dimineațã este în limba maghiarã, urmatã de cea în limba croatã. Maghiarii și croații sunt reprezentanții catolicismului în capitala provinciei – îmi explicã un enoriaș, vãzându-mã studiind textele afișate de la intrare, în 3-4 limbi.

Pensionarii sunt cei pe care îi vãd ieșind din catedrala romano-catolicã din Novi Sad. Credincioși maghiari. S-a terminat slujba de dimineațã la care au participat. Întreb o doamnã mãrunțicã, care e programul slujbelor în limba maghiarã. Îmi rãspunde cã în timpul sãptãmânii este una pe zi, dimineața, iar duminica sunt douã. Restul se țin în limba sârbã. 

–Este o diferențã majorã între limbile croatã, respectiv sârbã? – întreb eu fãcând pe nedumerita. În locul unui rãspuns, primesc un zâmbet.

Mã gândesc la comunitatea maghiarã din Vojvodina. Înseamnã cã este destul de numeroasã dacã are parte de posibilitatea de a merge la atâtea slujbe religioase. Povestim cu doamna Berényi Katalin – Kati néni – despre locurile de pelerinaj pe care le-a vizitat cu comunitatea ei, în Ardeal și Europa, dar și despre grãdina sa pe care o îngrijește cu dificultate.” E cam mult pentru vârsta mea, iar fiul meu este foarte ocupat. O îngrijim când și când …”

Îmi povestește multe lucruri despre ea și familia sa. Chiar și faptul cã fiul ei învațã acum limba literarã maghiarã. De fapt, ei învațã împreunã. E un bun prilej de a reciti multe lucruri. De la bisericã va merge la piațã, pe urmã acasã, îmi spune la despãrțire. 

Mã fascineazã seninãtatea ei, bucuria cu care comunicã cu o persoanã total strãinã, venind dintr-o altã țarã, cu alte obiceiuri. De altfel, în tot Banatul Sârbesc oamenii ne-au primit cu bucurie în glas și suflet. Trecând granița, am ajuns și în … Banatul Românesc. Dorința de frumos unește și aici etniile. 

Stând de vorbã cu o familie de pensionari, în superba lor grãdinã cu flori și pomi fructiferi, de pe malul Timișului, deodatã le apare ”grãdinarul”. Un tânãr iscusit care se ocupã de întreținerea pomilor fructiferi ai familiei.

De departe mã uit la ei. Douã generații, douã etnii diferite. Doamna româncã, tânãrul maghiar. Discutã zâmbind. Când își terminã treaba, mã interesez de activitatea lui și a soției , care apare între timp. Ei se numesc Haág Zoltán și Enikõ. Sunt proaspãt cãsãtoriți dar dintr-un salariu de croitor și de șefã la o stație de benzinã n-au putut trãi. 

Cãutâd de lucru au ajuns sã aibã grijã de frumoasele grãdini bãnãțene, ale pensionarilor, medicilor și altor persoane care din diferite motive nu-și pot întreține singure grãdina. Suntem în localitatea Coștei, aproape de Lugoj. Tânãrul provine din satul Țipari, unde are o grãdinã de pomi fructiferi. Cinci rânduri a câte 100 de metri lungime, cu meri și peri, prune și caise, piersici și gutui constituie pentru el ”atelierul” unde-și poate desãvârși cunoștințele în întreținerea peisagisticã. Și-a deschis o firmã care în afarã de întreținere peisagisticã se ocupã și de deratizare, dezinsecție și dezinfecție. 

 – Ne-am cunoscut în 2007, ea fiind din Brașov, eu bãnãțean. A fost dragoste la prima vedere. Dacã mã gândesc bine, acesta nu este singurul mitacol din viața noastrã. De pildã, cine s-ar fi gândit la faptul cã o îndeletnicire precum grãdinãritul va constitui pentru noi sursa unui venit substanțial sau la faptul cã învãțãturile bãtrânilor din sat îmi vor schimba viața?, îmi spune Zoli, tânãrul grãdinar.

 – Cum a început de fapt aceastã afacere?

 – N-o sã mã credeți ce simplu a fost. Împreunã cu Enikõ, a aruncat în fiecare cutie poștalã câte o carte de vizitã cu textul “îngrijesc grãdini”. N-o sã mã credeți câte solicitãri am primit. Din acest motiv,pãstrez și azi cartea de vizitã miraculoasã. Priviți! Îngrijesc grãdini… haag.zoltan@gmail.com…

                                                                        ***

Privindu-i alãturi de merii atât de dragi lor, în minte mi-a apãrut Kati néni din Novi Sad. Poate, dacã vede adresa …