Grădina de la malul mării

Grădina de la malul mării

Vegetația luxuriantă a Asiei repede și-a găsit ecou în sufletul meu. Anul trecut deja, când exploram grădinile botanice și rezervațiile din Thailanda și Sri Lanka mă simțeam nespus de bine printre palmieri și flori de culori atât de vii, că nici o paletă a vreunui pictor nu o poate conține, mi-am dat seama că eu, ca ființă umană, mi-am autorespins timp de mulți ani, dreptul de a trăi în mijlocul naturii, mulțumindu-mă de multe ori doar cu priveliștea clădirilor de beton și a străzilor asfaltate.

Acum, în Vietnam, în grădina hotelului de la malul mării, îmi sunt necesari doar câțiva pași să pot mirosii splendida floare Frangipani, ori să mă îmbăt de culorile micuțelor plante decorative și a arbuștilor de Bougainvillea.

Dacă închid ochi aud foșnetul palmierilor.

 Vântul se joacă cu florile, lăsând să cadă micuțele flori de Frangipani la piciorul meu, răsfoiește uriașele frunze de palmier și mai încolo răscolește apa mării întrebând-o parcă ce gânduri o frământă, ce fac viețuitoarele de acolo și ce fac pescarii cu apele ei.

Culori și parfumuri din Vietnam. Gândul mă duce la codrii verzi de brazi, la plăpândele floricele de pe malul apelor de munte.

E adevărat, aici nu sunt culori și parfumuri atâte de extravagante, dar fiecare plantă poartă în ea misterul întregii naturi așa cum fiecare strop de apă oglindește imensul ocean.

Leave a Reply

Your email address will not be published.