Englezii și sașii au plecat, ungurii nu pleacã

Englezii și sașii au plecat, ungurii nu pleacã
Englezii și sașii au plecat, ungurii nu pleacã
 
Cãile ferate din Sri Lanka (Ceylon) sunt unele dintre vestigiile infrastructurale spectaculoase ale timpurilor coloniale englezești, perioadã care s-a sfârșit de facto dupã tratatele de reorganizãri ale lumii. Tunelele sãpate în stâncile junglei, stațiile cu aspect caracter european, viaductele, clãdirile gãrilor amintesc de Anglia.
 
 
 
Cãlãtorii autohtoni aratã cu mândrie turiștilor clãdirile, stațiile, plantațiile de ceai, terenurile de sport specific englezești, pomenând des de regiunile urbane inființate de englezi, numite de ei zone ”Mica Anglie”.
 
 
Stau alãturi de o familie singalezã (singalezii fiind majoritari în Sri Lanka, doar nordul insulei fiind majoritar tamilã), cu 5 copii, care merg spre capitala țãrii, Colombo.
 
 
Capul familiei vorbește fluent engleza (care în Sri Lanka este consideratã a doua, respectiv a treia limbã oficialã), și îmi povestește despre ”faptele englezilor”, adicã viața insulei în perioada când acest paradis din sudul Indiei fãcea parte din Imperiul Britanic.
 
 
 
 
 Clãdirile frumoase, cãile ferate, centrele administrative, stilul de organizare amintesc peste tot de ei. Ei au plecat din Sri Lanka în 1948 respectiv 1972, lãsând în urmã regiuni întregi care sunt numite și astãzi ”Mica Anglie”, acestea fiind motoarele moderne ale țãrii noastre – îmi explicã capul familiei, arãtând în gãrile de pe traseu. spre una și alta, repetând: și asta e fãcut de ei, și asta, și aia…
 
 
 
 
Eu îi spun de Monarhia Austro-Ungarã, de orașele înființate de maghiari și sași (aduși în Ardeal de maghiari), de frumoasele orașe ardelene care și acum sunt motoarele moderne ale unei Românii tinere.
 
 
 
 
– Cam așa este și la noi – simplific lucrurile, observând cã bãrbatul nu prea cunoaște istoria Europei Centrale. – Maghiarii și sașii au clãdit orașele, au administrat regiuni întregi sute de ani. Cãile ferate, șirul frumoaselor gãri, clãdirile primãriilor și prefecturilor de azi… Sașii au plecat, ungurii au rãmas. Și la noi se observã la fiecare pas vestigiile infrastructurii monarhiei… și la noi poți vedea ”Mici Ungarii”…
 
Uitându-ne lung pe geam, bãrbatul singalez mã întreabã:
 
– Dar nu înțeleg, ungurii de ce nu au plecat?
 
Nu am cum sã-i explic partajele de dupã WW2 (Al Doilea Rãzboi Mondial) așa cã simplific din nou, ca sã înțeleagã esența:
 
– Englezii, sașii au plecat, ungurii nu pleacã.