Douã liceene au recitat în limba românã din poezia lui Arany și Petõfi, deschizând Biblioteca Româno-Maghiarã

Douã liceene au recitat în limba românã din poezia lui Arany și Petõfi, deschizând Biblioteca Româno-Maghiarã
Douã liceene au recitat în limba românã din poezia lui Arany și Petõfi, deschizând Biblioteca Româno-Maghiarã

Eveniment deosebit în viața intelectualã cotidianã al Clujului multicultural: și-a deschis porțile prima bibliotecã specializatã în tematica traducerilor reciproce româno-maghiare. Mica instituție are ca menire promovarea literaturii maghiare între români, respectiv a celei române între maghiari.

Inaugurarea a debutat cu douã poezii în limba românã: cunoscuta La sfârșit de toamnã (Szeptember végén) de Petõfi Sándor și clasica Barzii din Wales (Walesi bárdok) de Arany János.


Cele douã eleve de la Colegiul Național George Barițiu – emoționate de atmosfera familialã a noii biblioteci – , au citit cu mare plãcere poeziile, oferind mai târziu și un mic interviu pentru TVR Cluj, prin care au descris într-un mod original sentimentele care le cuprind evocându-i pe cei doi poeți maghiari ”care au strãzi denumite dupã numele lor: str. Arany János lângã Parcul Central respectiv str. Petõfi, care actualmente leagã Blvd. 21 Decembrie cu Calea Dorobanților”.
Bogosavlievici Vladimir, profesor de istorie la Colegiul Național George Barițiu, a evocat zeci de evenimente legate de cultura și arhitectura maghiarã din Cluj, atenționând asupra necesitãții educației în spirit multicultural.
Directorul Editurii Kriterion a vorbit despre deceniile întregi, în care zeci de scriitori români au fost traduși în maghiarã, respectiv din maghiarã în românã. 

– ”Donãm cu mare încredere o bunã parte din aceste volume tinerei biblioteci a Corbilor Albi, fiind convinși cã aceastã metodã nouã, aplicatã de Corbii Albi, cea a trimiterii prin poștã și a posibilitãții de reținere a acestor cãrți ca și un cadou, va funcționa tot așa de bine și în anii viitori.” 
Szabó Csaba, președintele Asociației Clubul Media Corbul Alb a subliniat modalitãțile prin care cititorii și iubitorii de carte pot avea legãturi mai strânse cu biblioteca.

– ”Dacã aveți cãrți, care fac parte din tematica bibliotecii, puteți sã ni le donați. Ba mai mult, rafturile pot fi luate în custodie de firme, de instituții și de persoane fizice în schimbul unei sume. Cel mai important susținãtor al nostru pânã acum este NTT DATA Romania. Așteptãm solicitãrile Dvs. prin mail (barlang655@gmail.com) sau FB (corbii albi) – a spus în încheiere Szabó Csaba.