Domnule Președinte, fiți și ambasadorul lor!

Vã felicit pentru cã ați câștigat cea mai mare funcție din Stat: Președenția României, dar nu uitați nicio clipã cã triumful Dumneavostrã nu se sprijinã pe votul tuturor românilor. V-aș ruga sã meditați, chiar în primul rând, la acei cetãțeni care nu s-au prezentat la vot, apoi la cei care nu v-au votat pe Dumneavoastrã și abia apoi la cei care v-au ales.

Ce aș dori de la Dumneavoastrã? Înțelepciune, calm și multã empatie pentru toate minoritãțile acestei țãri. Nu mã refer aici numai la minoritãțile naționale, sau la cele cu nevoi speciale, ci la toate tipurile de minoritãți pe care le înglobeazã sociatatea noastrã: a celor care mai scriu poezii, prozã, piese de teatru, a celor care fac filme, a celor care mai citesc, frecventeazã teatre, cinematografe sau muzee.

                                 Drum minoritar cu sens unic (Foto Csaba Szabó)

Sã fiți ambasadorul tuturor acestor minoritãți. Artiștii români au fãcut pentru reputația acestui popor mai mult decât au putut face politicienii noștri. Andei Șerban, Silvu Purcãrete, Tompa Gábor, Alexander Bãlãnescu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cãlin Peter Netzer, Alecu Solomon, Tudor Giurgiu, Mircea Cãrtãrescu, Dan Lungu, Székely Csaba, Alina Nelega, Darie Dup, Dan Perjovschi și lista este forte lungã, construiesc imaginea acestei țãri în Europa și dincolo de granițele ei.

                                   Székely Csaba: Bányavakság (www.jegy.hu)

Domnule Președinte, fiți și ambasadorul lor! Lãsați libertate presei, n-o mai târâți în scandalui artificiale și ieftine. Sprijiniți sportul, nu numai cel de elitã. Mi-aș dori sã vã surprindã presa alergând dimineața într-un parc public, citind o carte într-o bibliotacã, ca spectator în loja unui teatru sau la un concert.

Primul Om din Stat trebuie sã reprezinte Statul, iar Statul fãrã culturã este total lipsit de conținut. Nu alegeți sã reprezentați doar acea parte din Stat care vã identificã cu arivismul politic, cu furturile și afacerile murdare ale puterii.

și nu uitați nici de confrații noștri romi, ale cãror probleme nu-și mai gãsesc rezolvarea de atâția ani! În calitate de minoritar, pe care o dețin de aproape cincizeci de ani, vã mãrturisesc cã indiferent dacã ești neamț, turc, albanez, bulgar, țigan, slovac sau ungur, poți fi mândru de locul în care trãiești, muncești, creezi și îți crești copiii. De locul care te reprezintã dincolo de etnia în care te-ai nãscut.

Mã tem ca discursul meu sã nu vã fi depãșit rãbdarea. Dar dupã ce ați meditat la toate problemele de mai sus, vã stau la dispoziție. Dumezeu sã vã ajute.

Attila Gáspárik,
Profesor universitar UAT