Diferența dintre om și animal
Diferența dintre om și animal

Pentru cei care au animale acasã și sunt obișnuiți cu bucuria câinelui care își dã seama cã este momentul plimbãrii – semnalând cu tot trupul cã simte apropierea libertãții relative –, este un sentiment aparte sã viziteze o grãdinã zoologiocã de top din Europa.

Primul sentiment care te apasã este ideea, cã tot ce vezi, este privat de libertate. Elefantul obișnuit cu savanele își fãcea tururile în țarcul de iarnã acompaniat de puiul sãu. Un pui care nu are noțiunea libertãții se ține de coada mamei și o urmãrește cu încredere.

Un spectacol aparte – animale în țarc și oameni în afara țarcului, toți îmbibați de o neliniște aparte.

Poate animalului îi este mai ușor decât omului privitor, cumpãrãtor de bilet și însetat de spectacol. Dacã dai 2500 de forinti, te aștepți la spectacol. Nu-i așa? și dacã-i așa atunci unde este mãrinimia umanã, filozofia timpurilor?

Așa cum stau în fața țarcului elefantului din Zoo Budapesta îmi dau seama cã nici nu este așa mare diferența între vizitator și cel înțãrcuit. Mama elefant era agitatã, își apãra puiul. Vederea tânãrului emu care era însâ liber în parc mi-a dat de gândit: dând impresia cã este liber, având toate drepturile lumii a blocat poarta parcului transmițând parcã mesajul fals al fãțârniciei umane: „mã prefac cã sunt liber, pentru 2500 de forinți trebuie sã dau impresia ca totul este în regulã, vizitatorul este ok. „și nu așteaptã show pentru banii lui”.

Astfel diferențele dintre elefantul care-și face rondul etern, emu care devine complicele omului obișnuit cu spectacolul și vizitator se micșoreaza considerabil.

Toți trãim captivitatea. Omul își gãsește locul și în țarc și în afara țarcului. Animalele trãiesc mult mai simplu. Ele sunt libere și în afara țarcului.

Asta este singura diferențã între om și animal.