Despre ansamblul folcloric: Pãstrãtorii de Tradiții Românești din Aletea (Ungaria)
Cu ocazia anului centenar, TVR România a inițiat un proiect pentru mai buna cunoaștere a comunitãților istorice românești din afara țãrii, intitulat: ,,La un pas de România’’. Din aceste episoade vom afla informații esențiale despre viața socialã, politicã, economicã și religioasã a comunitãtii românești din Ungaria.

Sâmbãtã, 17 noiembrie de la orele 14.30 publicul doritor va avea ocazia de a descoperi povestea celui mai vechi ansamblu folcloric românesc de pe teritoriul țãrii vecine, Ungaria. Emisiunea va putea fi vizionatã pe canalele TVR Internațional și online pe TVR+, iar în reluare joi, 22 noiembrie de la orele 22.00 pe aceleași canale TV.Un lucru deosebit de important de menționat este faptul cã localitatea Aletea (în maghiarã Elek), este un așezãmânt din estul Ungariei, la granița cu România, fiind o localitate cu o populație preponderentã maghiarã. 

Prima sa atestare documentarã dateazã din anul 1232. La Aletea funcționeazã o școalã  româneascã bilingvã, o capelã ortodoxã, autoguvernarea româneascã localã, precum și multe alte instituții culturale românești. Orașul se aflã la aproximativ 20 de kilometri de principalul centru al românilor din Ungaria, Jula.


                                                                    Petru Sabãu.Sursa:TVR

Ansamblul folcloric de dansuri românești din Aletea este cel mai vechi ansamblu al minoritãții noastre, înființat pe teritoriul statului maghiar, având o tradiție veche de 71 de ani. Prima lor apariție a avut loc în iarna lui 1947 la casa ,,Cãrvãroaie’’, așa zisa ,,inima și sufletul satului’’ din zilele noastre (cârciuma sau birtul).

Cel mai longeviv membru al acestui ansamblu este dl. Petru Sabãu în vârstã de 80 de ani, care este și unul dintre principalii fondatori ai echipei de dansuri folclorice.