Corbii Albi la Catedra de Românã a Universitãții din Szeged, oferind bursã de 100 euro pentru un student român din Ungaria

Corbii Albi la Catedra de Românã a Universitãții din Szeged, oferind bursã de 100 euro pentru un student român din Ungaria
Corbii Albi la Catedra de Românã a Universitãții din Szeged, oferind bursã de 100 euro pentru un student român din Ungaria

Corbii Albi au sãrbãtorit Ziua Culturii Române la Catedra de Românã a Universitãții din Szeged (Ungaria), inițiind dialoguri constructive cu pedagogii catedrei, respectiv, cu reprezentanții românilor din Ungaria pe tema fenomenului minoritar, prezentând Antologia Corbii Albi 2015 și abordând aspecte puțin cunoscute despre traducerile în limba maghiarã ale unor poezii de Eminescu. Momentul culminant al acestei manifestãri inedite a fost înmânarea de cãtre Corbii Albi a diplomei de fidelitate „Sunt român din Ungaria” studentului român din Micherechi, Cristian Ardelean, un viitor profesor de românã și maghiarã, oferându-i o bursã lunarã de 100 euro pentru a-l încuraja sã-și pãstreze identitatea culturalã și naționalã.
     

                 Corbi Albi vechi și noi. Lili Crãciun, Csaba Szabó și Cristian Ardelean

Mihaela Bucin, șeful catedrei de limba românã din Universitatea din Szeged a prezentat activitatea catedrei, atenționând auditoriul cã scãderea numãrului de studenți din ultima vreme se datoreazã și lipsei burselor speciale românești de învãțãmânt, care ar încuraja pe cei care terminã liceul românesc de la Jula (Gyula) sã se înscrie la facultatea de la Szeged.

– Deși catedra funcționeazã cu cadre bine specializate, forța de aspirație a facultãților din vestul României nu se poate contrabalansa.

Sã nu uitãm cã, pentru tinerii români din Ungaria, admiterea la facultãțile din vestul României este mai puțin dificilã, au înlesniri și se poate intra mult mai ușor ca la noi. În plus, mulți dintre cei care merg în România vor primi și burse de studii de la statul român.

Astfel noi, de la catedrã ne trezim de multe ori cu situația de a rãmâne fãrã studenți români din Ungaria.

Bursa acordatã de Corbii Albi ar trebui sã fie un început, spargerea gheții, ca în viitor aceste burse sã se înmulțeascã, sprijinind românii din Ungaria sã-și croiascã viitorul pe meleagurile natale – spunea Mihaela Bucin.
  

               Diplomați, profesori și studenți la Szeged, Catedra de Românã

Profesorul Gheorghe Petrușan, reprezentantul autoguvernãrii românești, a menționat, cã de acum încolo și autoguvernarea românescã (sprijinitã de Statul Ungar) va oferi burse liceenilor români din Ungaria, pentru a-i încuraja sã se înscrie la Szeged, unde pot sã aleagã mai multe specializãri pedagogice, combinații cum ar fi dubla specializare profesor de românã – profesor de maghiarã, de englezã, de germanã, de geografie și altele.

– Trebuie sã recunoaștem cã viitorul model al conviețuirii moderne româno-maghiare este reprezentat de „zborul Corbilor Albi”, în încercãrile sale de a înlesni dialogul interetnic – spunea renumitul profesor.

Dupã ce scriitoarea Lili Crãciun (membrã a Corbilor Albi) a prezentat prima parte a antologie, a avut loc prima colaborare a Corbilor albi vechi și noi, evocând universalitatea lui Eminescu. Cristian Ardelean – tânãrul student român din Ungaria – a citit Mai am un singur dor în românã, Csaba Szabó – maghiarul din România – a redat versiunile ungurești: Még csak egyre vágyom, Egy vágyam van ma még.

Gabriela Elekes, referent la Editura Didacticã din Ungaria (Președinta Asociației Femeilor Ortodoxe din Budapesta) a atras atenția auditoriului asupra faptului cã traducerile în maghiarã semnate de Kibédi, Dsida, Franyó au o istorie aparte și a evocat diferite momente interesante din acest domeniu.
 

Ioan Fodoreanu – Consulul general al României de la Szeged – a comentat fenomenul traducerii în sine, recunoscând cã în tinerețe și el – fiind nãscut în șimleul Silvaniei (Szilágysomlyó) –, a încercat sã traducã din Ady Endre poezii care se leagã de Zalãu (Zilah).

– țin minte cã în anii 60 în manualul de istorie am vãzut fotografia lui „Al. Petõfi”, și l-am întrebat pe tata, cine e acest „Al.Petõfi”? Pe mine m-a ajutat mult tata în a „traduce” elementele culturii și istoriei maghiare. țin minte cum l-am întrebat: „tatã, ce înseamnã secui”? – spunea consulul general.

Masa rotundã ineditã organizatã de CATEDRA DE ROMÂNÃ A UNIVERSITÃȚII DIN SEGHEDIN împreunã cu AUTOGUVERNAREA ROMÂNILOR DIN SEGHEDIN ȘI AUTOGUVERNAREA ROMÂNEASCÃ JUDEȚEANÃ CIONGRAD a luat sfârșit într-o atmosferã familiarã, cu discuții particulare, în care consulul general a recunoscut cã este un colecționar pasionat de plicuri – interesându-se de plicul adus din Cluj confecționat manual, cu sigla Corbii Albi .

Ambasadorul României de la Budapesta, Marius Lazurca a menționat cã încã din perioada în care a fost ambasador la Chișinãu a auzit de Corbii Albi, care prezentau pe atunci volumul O istorie a maghiarilor la Universitatea din Chișinãu

– Nu am fost în salã la lansare, dar am fost aproape – spunea zâmbind ambasadorul.
  

Înainte de a-și lua rãmas bun, participanții au fãcut o fotografie comunã, promovând astfel ideea cã a te apropia de celãlalt – fie vorba de persoane sau de comunitãți – nu este un lucru chiar așa de greu, dacã existã voințã și scopuri comune.