Corbii Albi între românii din Regiunea Cernãuți, acordând o bursã de 100 dolari pentru un student român

Corbii Albi între românii din Regiunea Cernãuți, acordând o bursã de 100 dolari pentru un student român
Corbii Albi între românii din Regiunea Cernãuți, acordând o bursã de 100 dolari pentru un student român

În frumoasa salã a Societãții pentru Culturã Româneascã “Mihai Eminescu” din centrul istoric al Cernãuțiului, s-a împlinit în 8 septembrie 2017 visul Corbilor Albi de a creea legãturi viabile dintre reprezentanții de seamã ai comunitãții românești din Regiunea Cernãuți (Nordul Bucovinei, Ținutul Herța, Nordul Basarabiei) și echipa de teren a portalului www.corbiialbi.ro.

Întâlnirea a fost mai mult decât interesantã, din cei treizeci de participanți luând cuvântul 6 personalitãți ai acestei regiuni, întrebându-i pe Corbii Albi – reprezentați de profesorul Aurelian Lavric din Chișinãu, jurnalista Mirela Cara din Sfântu Gheorghe și președintele Szabó Csaba al Asociatiei Clubul Media Corbul Alb – despre relațiile româno-maghiare respesctiv româno-ucrainiene.
S-a discutat despre relațile dintre Ungaria (ca Țarã Mamã) și toți maghiarii din lume, analizând aceste relații dinamice și în prisma politicii României fațã de comunitãțile autohtone românești din jurul României actuale. S-a arãtat un interes real fațã de atitudinea României legatã de noile proiecte de legi ale învãțãmântului din Ucraina, care desființeazã practic sistemul școlilor românești din Ucraina. 

– România va face tot posibilul ca acest proiect de lege al învãțãmântului sã nu primescã contur legal – spunea în alocuțiunea sa consulul României la Cernãuți, Edmond Neagoe.

Cei prezenți au recunoscut noutatea absolutã a prezenței Corbilor Albi în regiunea Cernãuți și mai ales ideea conform cãreia românii pot fi reprezentați de un român din Republica Moldova, o româncã din Ținutul Secuiesc și un maghiar din Cluj/Kolozsvár. 
În cadrul acestei întâlniri oficiale a fost înmânat și celebra Diplomã de Fidelitate a Corbilor Albi, care înseamnã nu numai dreptul de a fi colaborator al portalului www.corbiialbi.ro, ci și o bursã lunarã de 100 de dolari.