Corbii Albi au o doamnã  ambasador în Valea Jiului
Corbii Albi au o doamnã ambasador în Valea Jiului

Dupã Târgu-Mureș iatã, apare încã o regiune româno-maghiarã unde votul etnic este pe cale de dispariție. Este vorba despre Lupeni (Lupény), unde colaborãrile româno-maghiare devin tot mai puternice, ba mai mult: pragmatice.Una dintre cele mai active personalitãți a Lupeniului este Amália Antal, care, inițiind un proiect de dezvoltare româno-maghiarã din Valea Jiului – prin Asociația Perla Retezatului – este pe calea de a ajunge consilierã a orașului minier.

În aceastã perioadã de campanie electoralã, aceastã abordare a Corbilor Albi pare o reclamã mascatã, dar cei care o cunosc pe Amália știu, cã proiectele asociației pe care o conduce ar putea deveni un pilon nou al dezvoltãrii regiunii, care vizeazã nu anumite grupuri, ci toatã localitãțile miniere, care, dupã cum se știe, nu prea își gãsesc drumul dupã închiderea minelor.La Lupeni, primul cu care am reușit sã vorbesc despre planurile acestei asociații era Dãnuț Mocanu, secretarul organizației:

        

Sufletele Asociației Perla Retezatului: Amália Antal (Lupeni),
președinte și Dãnuț Mocanu (Uricani), secretar. Cel mai bun exemplu
pentru colaborãrile româno-maghiare din Transilvania.

– Vã spun pe scurt prin ce a devenit popular proiectul nostru: le spunem localnicilor cum ar putea sã se reprofileze de la minerit la turism. Aducã transformând unele blocuri sau alte imobile din „mediul minier” în pensiuni, hosteluri și centre turistice (drumeții, alpinism, MTB, parapantã). Oricum nu o sã aibã de ales, când se va închide mina, în 2-3 ani. E foarte bine sã fie pregãtiți pentru a-și schimba modul de viațã – ne explicã Dãnuț Mocanu.Amalia este mult mai autoritarã. Jurnalistul simte cã are de a face cu o lidera de comunitate, care ar putea face o micã revoluție a gândirii în regiune.

– Mie îmi place sã spun lucrurilor pe nume – ne spune într-un stil autoritar plãcut și la vedere și la auz Amália Antal. Primul pas ar fi sã asigurãm cumva ieșirea din Valea Jiului a cantitãților mari de afine și a altor fructe de pãdure colectate de localnici, a ciupercilor adunate de oameni din regiune. Avem nevoie de un STOP al „exportului de naturã comestibilã” din regiune. Trebuie sã gãsim calea de a prelucra aceste bunuri ale Retezatului în Uricani, Lupeni, sau celelalte localitãți din Valea Jiului. Când am reușit acest STOP, trebuie sã ne apucãm de un buisness local al prelucrãrii afinelor și a altor bunuri, creând locuri de muncã pentru familiile minerilor care în 2-3 ani ani vor fi nevoiți sã punã pe cui halatul de miner – ne explicã președintele Asociației Perla Retezatului.
                                                                                   ***
Corbii Albi nu se amestecã în cavalcadele alegerilor locale, dar își permite s-o roage pe aceastã cale pe Amalia Antal, sã fie reprezentantul simbolic al Corbilor Albi la toate programele care vizeazã viitorul comun român-maghiar.

Doamnã ambasador, vã dorim succes!