Comorile tradiționale maghiare mutate temporar la Cluj-Kolozsvár
Comorile tradiționale maghiare mutate temporar la Cluj-Kolozsvár 

Țara Cãlatei este un ținut etnografic unic în Transilvania, datoritã portului popular de o rarã frumusețe, bogat în motive și culori. 


Tinerii de la Asociatia EMNT Cluj, au hotãrât, ca aceste comori vii din satele de etnie maghiarã sã fie prezentate și în inima Clujului, aducând câte o camerã amenajatã cu elemente specifice populare. 

Expoziția, care se poate vizita pâna în 20 iunie 2019 în curtea sediului din Piața Unirii nr 23 este al cincilea eveniment organizat cu acest scop tradiționalist. 

Pentru popularizarea acestor valori individuale în spațiul de expoziție, pe lângã altele este expus un pat cu pilote și cearșafuri fãcute de mânã, precum și coronița cu mãrgele, numitã “Párta” în limba maghiarã, care este bogat ornamentatã cu perle. 
Țara Cãlatei unește sate mai ales din județul Cluj. Macãul, satul care e prezentat în aceastã expoziție aparține comunei Aghireșu, are 650 de locuitori, în mare majoriate de etnie maghiarã și religie reformatã. 

Macãu se aflã la 26 km de Cluj. Costumul popular e un port tipic, cu care se duc sãtenii la bisericã. 

Cei care nu au posibilitatea sã viziteze acest sat în timpul sãrbãtorilor bisericești, sunt așteptati cu drag la aceastã expoziție ca sa vadã aceste comori chiar în centrul Clujului.