Școala Generalã Românã ,,Lucian Magdu’’ din Bãtania (Ungaria), de azi are clip de prezentare
Școala Generalã Românã ,,Lucian Magdu’’ din Bãtania (Ungaria), de azi are clip de prezentare

În cursul zilei de 20 aprilie, pe pagina oficialã a Școlii Românești ,,Lucian Magdu’’ din Bãtania, a apãrut un scurt filmuleț de prezentare și promovare a acestei mici instituții unde la momentul actual învațã peste 100 de elevi, de diferite etnii. Printre acestea se numãrã: unguri, români, rromi, români din Ungaria, uneori pe alocuri mai se gãsesc și câțiva copii de etnie sârbã.

De la preluarea acestei instituții de învãțãmânt de cãtre Autoguvernarea pe Țarã a Românilor din Ungaria și pânã în zilele noastre școala precum și grãdința din imediata apropiere a ei s-au dezvoltat constant. În acest sens s-au fãcut investiții masive în crearea condițiilor cât mai bune de studiu pentru copiii care învațã aici zi de zi, precum și reabilitarea unor segmente ale clãdirii sau construirea unor anexe suplimentare datoritã numãrului crescând de elevi de la an la an. Astfel printr-o bunã gospodãrire și prin sprijinul autoritãților maghiare școala româneascã din orașul Bãtania a ajuns sã devinã tot mai cunoscutã în rândul cetãțenilor, a familiilor care doresc sã își înscrie aici copiii.

Totodatã aici poți gãsi un mediu familial, de pace și prietenie reciprocã între diferitele culturi etnice, care spre deosebire de alte instituții de învãțãmânt acest aspect lipsește sau este puțin absent.
   

Școala a primit de asemenea și sprijin din partea autoritãților române, prin inițierea diferitelor proiecte și colaborãri transfrontaliere care la momentul actual devin tot mai frecvente. De mai mulți ani prin sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, cadrele didactice urmeazã cursuri de perfecționare prezentate de specialiști din învãțãmântul românesc, dar în același timp se face și un schimb reciproc de informații cu partea românã.

      >

De asemenea în anul 2017 aceasta a primit distincția de ,,Instituție de Bazã’’ din partea Ministerului Învãțãmântului din Ungaria, fiind cel mai înalt grad de excelențã în învãțãmânt, prin condițiile oferite elevilor, munca depusã de cãtre pedagogi în favoarea acestora și continua specializare în scopul unui mediu de învãțare cât mai calitativ, meritul cel mai de seamã pe care îl poate primi o școalã generalã.

La școala româneascã din Bãtania poți gãsi profesori devotați meseriei pe care au ales-o, înțelegãtori, care îți sar mereu în ajutor când nu înțelegi ceva din lecție, oameni înțelepți ce te vor învãța mereu doar din ce au ei mai bun de dat, dar nu în ultimul rând sã devii om în adevãratul sens al cuvântului, lucru ce doar ulterior am realizat dupã ce am pãrãsit bãncile ei. Cu toate acestea dacã aș mai avea o datã ocazia de a alege, tot la ea m-ar duce sufletul. Cu siguranțã va rãmâne una dintre cele mai frumoase perioade ale copilãriei mele fãrã de care poate astãzi nu aș fi putut ajunge unde sunt acum, fapt ce bineînțeles nu este valabil doar pentru mine.

În concluzie nu uita niciodatã de unde ai pornit, ce ai fost și cine ai ajuns pentru cã timpul e schimbãtor, dar oricât ai dori, trecutul nu îl vei putea da trecerii vieții.

Atașat vã trimit site-ul oficial al școlii: