Înființarea unui portal de informații, despre vâltoarea civicã maghiarã din România destinat publicului românesc, este o idee mai veche a Clubului Media „Corbul Alb”.
Clubul, format din jurnaliști din Transilvania care, în redacțiile lor, ba chiar și în timpul lor liber, se dedicã societãții ca ziditori altruiști ai punților dintre cele douã maluri etnice, a luat decizia înființãrii acestui portal la îndemnul final al unui… meci de fotbal.

Nu, nu la meciurile furtunoase de fotbal mã refer acum, deși multe am avea de analizat noi, maghiarii și românii chiar și cei de dincolo de Prut, pe aceastã temã, ci la publicarea volumului O istorie a maghiarilor în colecția „Corbul Alb” a Editurii Világhírnév din Cluj. Acest volum trebuia sã aparã mai demult, deoarece societatea româneascã nu prea are informații despre istoria în ansamblu a maghiarilor. Aceastã istorie a Transilvaniei a fost redusã la câteva subiecte, cum ar fi „cine au fost primii aici”, originile Huniazilor sau ocuparea Budapestei de cãtre armata românã în 1918 și 1944.

Haideți sã recunoaștem, cam atât știe românul de rând din România despre istoria maghiarilor, istorie definitorie secole întregi pentru Europa Centralã, și despre evenimentele pomenite cu mândrie, vezi cruciada lui Andrei al II-lea sau annalele Angevine referitoare la steagurile maghiare pe cetãțile din Neapole.

Nici despre viața civicã a maghiarilor din Transilvania nu se știe foarte mult. Clișeele înrãdãcinate își adunã în grupuri mari adepții.

Ce vor ungurii? Ce mai vor iarãși? Dacã nu le place, sã-și ia valizele, noi suntem stãpânii, ei sunt doar musafiri pe-aici, cam astea sunt sloganurile anti-maghiarismului, momentan în vogã. Rar, chiar foarte rar gãsești câte-un reportaj pozitiv despre viața cotidianã a maghiarilor, iar despre faptul cã acești maghiari își pun umãrul la reclãdirea unei Românii moderne – poți auzi și mai rar. Deși…

Dar sã revenim la meci. La meciul maghiaro-român, ca un simbol original – cu un caracter concomitent mioritic și pro-european – al conviețuirii celor douã națiuni. Simbol in vitro, și simbol in vivo.

La prezentarea volumului O istorie a maghiarilor, opera Clubului Media „Corbul Alb, am fãcut o comparație mult apreciatã de presa internã, de cea din Ungaria, ba chiar și în Moldova de peste Prut, unde prin concursul Ambasadei Ungariei din Chișinãu s-a „autosesizat” binevoitor chiar și Universitatea de Stat din Chișinãu, a cãrei Facultate de Istorie ne-a și invitat sã prezentãm viziunile noastre constructive studenților moldoveni. și acum comparația de care pomeneam suna în felul urmãtor:

„În ecuația maghiaro-românã aceastã tematicã a istoriei maghiarilor poate fi comparatã cu un meci de fotbal, care se întrerupe tradițional în primele sale momente, cu cartonașele galbene și roșii de rigoare, pe ideea: cine a ajuns mai repede pe aceste meleaguri? Iese un scandal mare și meciul se întrerupe. Astfel istoria lungã și interesantã a maghiarilor, cu cruciada lui Andrei al II-lea în țara Sfântã, sau Angevinii care puneau steagurile uriașului stat maghiar pe cetãțile Italiei de Sud, cu ștefan Báthory, regele polonez, rãmâne în ceațã. Nu prea se știe nici despre regele-împãrat Sigismund, care era pe vremea sa cel mai mare suveran al Europei; nu se știe despre Rákóczi Ferenc, despre care circulã mituri în Franța, sau Ludovic de Anjou, a cãrui idee de a-l trimite pe comite Drag olaco de Bedeuhaza în Moldova în jurul anului 1347 a pornit practic firul istoriei Moldovei și implicit și a Republicii Moldova. Acest grup de istorici tineri, maghiari și români, formați la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, alãturi de Clubul Media „Corbul Alb”, au decis sã arbitreze acest meci, pânã la capãt. Adicã sã scrie o istorie a maghiarilor, care ține nu numai pânã în secunda 896,  descãlecatul maghiarilor, ci merge pânã la capãt, pânã la refondarea Grupului de la Vișegrad – altminteri tot o idee veche Angevinã –, respectiv intrarea în UE.”

Pânã aici comparația.

Haideți sã trecem însã pe un stadion mai deschis: societatea maghiarã în sine din Transilvania.

Stimați cititori ai acestui portal, portal de contact, cum îl numim noi, vã invitãm, începând de azi, sã savurați acest meci aparte. Dialoguri, reportaje, eseuri, interviuri, analize, maghiari și români laolaltã, nu întotdeauna de aceeași pãrere, dar cu aceeași credințã în importanța așezãrii punților spre un viitor comun!

Un meci cu un public român mereu incitat de nou și tot ce este interesant, cu jucãtori autohtoni cãliți în dialogurile maghiaro-române și, desigur, cu o echipã de arbitrii obiectivi: cronicarii-corbii de la Clubul Media „Corbul Alb” din Cluj.

Fluier de început! Subsemnatul, în calitate de arbitru de centru și conducãtor de joc, arãt cartonaș verde acestui meci. Multã baftã, Portal de Contact „Corbul Alb”!