Andrei Poștoacã: Despre vânãtorul și scriitorul Tóth Kálmán – Aventurã în Valea Pãstrãvului
Andrei Poștoacã: Despre vânãtorul și scriitorul Tóth Kálmán – Aventurã în Valea Pãstrãvului

Unele lucruri, trebuiesc fãcute la vremea lor. Fie cã ne place sau nu. Cam așa-i și cu educația pentru naturã. Cât ești tânãr e bine sã iei contact cu școala naturii pentru ca toate minunãțiile și surprizele pe care natura le oferã în al sãu spectacol le vei vedea cu alți ochi. 

Cartea asta mi-a plãcut la nebunie. Poate pentru cã începe într-un mod similar cu modul în care mi-am început eu „cariera” într-ale naturii. Adicã un plod nehotãrât cu pãrinți hotãrâți care te trimit într-un loc –deobicei într-o tabãrã sau o lungã excursie cu cortul în naturã- în care vei fi descoperit lucruri care te vor marca pentru tot restul vieții. Același scenariu se petrece și aici. 
Un inginer silvic își trimite bãiatul în grija lui moș Ciuturã, pãdurar cu state vechi, vânãtor și bun cunoscãtor al locurilor și al vieții pãdurii. Kende Jr., personajul principal, va avea parte nu doar de douã luni pline de aventuri dar va „suferi” și un proces de maturizare parcurgând „drumul” inițiatic de la bãiețandru la bãrbat. 
Dupã cum am aflat și eu odinioarã, așa și Kende Jr. , alãturi de prietenul lui, Peter, descoperã cã viața pãdurii e fascinantã doar dacã știi cum s-o tratezi. Unui om neobișnuit cu viața în pãdure i se poate pãrea periculos și fãrã rost sã petreci timp înconjurat de sãlbãticiuni. În realitate însã cei familiarizați știu cã defapt acolo se desfãșoarã un continuu spectacol. 

Revenind la povestea noastrã, din fericire, cerințele lui moș Ciuturã sunt din cele mai diverse astfel încât bãieții sunt puși în fața unei aventuri continue. De la urmãrit animele sãlbatice, pecuit și vânãtoare pânã la urmãrit braconieri bãieții iau contact cu viața, așa cum se întâmplã ea. Și ca orice aventurã reușitã cei doi bãieți nu doar cã gustã din plin provocãrile lansate de moș Ciuturã, dar pânã la final învațã sã se poarte ca niște bãrbați, semn cã inițierea a fost un succes.