15 milioane de boabe de grâu – Pâinea solidarității maghiare a ajuns și la Ocna Sibiului

15 milioane de boabe de grâu – Pâinea solidarității maghiare a ajuns și la Ocna Sibiului

Proiectul national Magyarok kenyere (”Pâinea tuturor maghiarilor”) este una dintre cele mai frumoase inițiative menite să promoveze ideea solidarității reale a tuturor maghiarilor din lume.

Conform proiectului sunt adunate de sate, comune sau regiuni maghiare 15 milioane de boabe de grâu – reprezentând sufletele maghiare din Ungaria respectiv alte țări ale lumii –, făina rezultată este colectată în saci și trimisă în alte localități sau comunități maghiare.

Acest ”transfer de pâine” a inițiat în cei 10 ani de existență a proiectului o adevărată întrecere între localități, acestea concurându-se în tema numărului de ”combinații de saci”, încercând fiecare să  colaboreze cu alte localități, cu scopul de a surprinde plăcut destinatarul cu saci provenite din mai multe locuri.

În aceste zile micul camion al Păinii Maghiarilor a sosit la Ocna Sibiului, unde reprezentanții Gospodarilor Maghiari din România – alături de liderii regionali ai sistemului de consiliere agricolă maghiară – au surprins Casa de Copii din localitate cu 2 tone de făină, provenită din cămara a trei sate ardelene: Rimetea (Torockó), Boarta (Mihályfalva) și Sântana de Mureș (Marosszentanna).

Ceremonia înmâmării a avut loc la brutăria din localitate, sacii fiind descărcați de localnici.

Conform calculelor, din făina celor trei sate donatoare vor ieși în jur de 1200 de pâini, care vor ajunge zilnic pe masa Casei de Copii din Ocna Sibiului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.