“Zilele trecute, ministrul de externe al României nu a avut nicio rugăminte pe care Ungaria să nu o fi îndeplinit”

Péter Szijjártó este de părere că epidemia cu coronavirus va demonstra cu adevărat, cât de mult depind unele de altele ţările Bazinului Carpatic şi cele din regiune.

Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior a făcut această declaraţie, vineri, la Cluj .

El a declarat: zilele trecute, ministrul de externe al României sau ambasadorul României la Budapesta nu au avut nicio rugăminte pe care Ungaria să nu o fi îndeplinit, tot aşa se va strădui să ajute şi în viitor.

Ministrul a remarcat că “dacă ar lua-o în nume personal”, “ar considera că a fost înjunghiat din spate”, deoarece în ziua în care ministrul de externe român i-a cerut susţinerea pentru facilitarea reîntoarcerii în ţară a cetăţenilor români, un alt organ al guvernului român a aplicat o amendă de câteva mii de euro primarului din Sfântu Gheorghe pentru că a folosit simbolurile naţionale cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni. “

 

Péter Szijjártó a reamintit: vizita lui la Cluj-Napoca a fost fixată înainte de epidemie şi a considerat important să fie abordate şi aspectele colaborării în viitor, după epidemie. El a declarat disponibilitatea guvernului ungar să continue programul de dezvoltare economică în Transilvania şi în Ţinutul Secuiesc.

“Suntem pregătiţi pentru a continua acest program şi în zona Partium, dacă circumstanţele ne vor permite, vom efectua şi pregătirile aferente”, a declarat ministrul.

Cu privire la programul de dezvoltare a grădiniţelor, el şi-a reiterat faptul că Ungaria este pregătită să continue finanţarea acestuia, reamintind că în cadrul acestui program au
fost construite până acum 79 grădiniţe şi creşe noi în Transilvania, iar alte 385 au fost renovate.

(MTI)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.