Zbor pe loc în Secuime – Corbii Albi au subredacție în Harghita
Zbor pe loc în Secuime – Corbii Albi au subredacție în Harghita

Cu titlul de ZBOR PE LOC ÎN SECUIME a avut loc joi, 10 martie la Sfântu Gheorghe o masã rotundã pe tema posibilitãților de colaborare româno-maghiare din Secuime, având punctul de pornire slaba comunicație dintre comunitãțile maghiare (secuiești) și române – o comunicație precarã care stã de multe ori la baza diferitelor conflicte mai serioase sau mai banale.

Au participat membri subredacției Corbii Albi din Sfântu Gheorghe precum și viitorii colaboratori din Județul Harghita (Remetea).

Mãdãlin Guruianu a vorbit despre scopul portalului Corbii Albi și impactul articolelor apãrute, subliniind necesitatea creãrii forumurilor de contact româno-maghiare. Mirela Cara a enumerat principalele clișee existente în România despre maghiari, recunoscând cã și ea a sosit în Secuime cu strângere de inimã.

Maricela Dan a reamintit colegilor, cã foarte mulți români și maghiari știu foarte puțin despre localitãțile vecine prin care trec zilnic. – Pentru mine întâlnirea cu artiștii plastici din Târgu Secuiesc și statuile lor a fost revelație. Pe aceste impresii s-au bazat scrierile mele din portal, Reliefuri din Târgu Secuiesc (1-3).

Andrei Poștoacã a atras atenția asupra importanței promovãrii activitãților sportive și a celor desfãșurate în naturã prin intermediul www.corbiialbi.ro, sugerând românilor și maghiarilor sã colaboreze. – Eu chiar pe Facebook încerc sã traduc din românã în maghiarã textele mele, ca rezultatul sã fie cel scontat.

Laczkó-Albert Elemér (primarul comunei Remetea, jud Harghita) a vorbit despre rolul presei în popularizarea good practice-ului în relațiile româno-maghiare. – Prezența TVR Cluj la Remetea și transmisiile în direct de la noi au însemnat mult pentru comunitatea noastrã, deoarece societatea românã știe foarte puțin despre noi, deși avem o comunã foarte modernã.

La sfârșitul mesei rotunde s-au prezentat noii colaboratori al portalului – Barabás Zsófia și Nagy József –, coordonați de Laczkó-Albert Elemér, care vor scrie reportaje scurte despre oameni, fapte, evenimente din comuna Remetea și localitãțile învecinate.

                 

Premiul constituit din calculatorul și LCD-ului câștigat de Asociația Clubul Media Corbul Alb în cadrul proiectului „World Bank in Romania donates used computer equipment” a fost predat viitoarei subredacții Harghita de cãtre Ioan Junior Ganea.