Voluntariat în șoaptã; surorile Gombár recompensate de Corbii Albi

Voluntariat în șoaptã; surorile Gombár recompensate de Corbii Albi
 
Anna și Aletta Gombár – în vârstã de 17 respectiv 14 ani – s-au prezentat la Biblioteca Heltai Gáspár din Cluj, pentru a l-i se permite un voluntariat în domeniul preluãrii și clasificãrii cãrților, cu speranța cã se vor apropia și mai mult de viața culturalã. De la ora 8 pânã la 16 cele douã fete au participat activ, ba chiar într-o independențã totalã de acțiune în clasificarea și expunerea pe rafturi a sutelor de cãrți, o bunã parte volume neclasificate încã de bibliotecã.
 
Devenind pentru câteva zile colegi (vecini de raft) tãcuți și foarte educați ai voluntarilor Corbilor Albi –care și-au derulat unul dintre proiectele de salvare a cãrților în aceastã bibliotecã – fetele au atras atenția asupra lor cu șoapta lor, ca stil de lucru, cea tânãrã arãtând prima paginã a cãrților luate în mânã, sora sa notând datele acestora, repetându–le tot în șoaptã.
 
Dupã un timp, cele douã fete au luat teancurile de cãrți în brațe, și cerând scuze ”pentru deranj”, au ocolit voluntarii Corbilor Albi, punând cãrțile pe rafturi noi. Situația s-a clarificat atunci când conducãtoarea instituției a salutat fetele, arãtunde-se îngrijoratã, cã fetele lucreazã prea cu elan, pierdându-se în timp, cãlãtorind în lumea cãrților… fãrã sã stea jos niciodatã, stând în picioare ore și ore întregi, fãrã pauzã. Enigma fetelor fiind astfel ”elucidatã”, Corbii Albi le-a cerut imediat ”interviu” surorilor Gombár.
 
– M-am hotārât sā fac voluntariat, deoarece am vrut sā încerc ceva nou. M-am întâlnit cu foarte mulți oameni, unele situații au fost chiar amuzante. Am învāțat sā fiu prietenoasā, rābdātoare cu oamenii, sā fiu precisā și sā lucrez câteva ore pe zi. Mi-a plācut foarte mult faptul cā am putut lucra cu cārti. Pentru mine este important sā fac ceea ce îmi place. A fost o experiențā prin care m-am dezvoltat mult și n-am regretat cā am încercat  ne-a spus Anna, în primul ei interviu. 
 
Aletta ne spune:
 
– În timpul acestui voluntariat am dobândit multā experiențā. Am învātat ordine, am îndrāgit mai mult cārțile și mi-am folosit timpul în mod util. Acolo m-am întâlnit cu oameni prietenoși si rābdātori. În timp ce lucram printre cārți, timpul a trecut foarte repede, dar eu nu regret. Fiindcā acest timp nu a fost o risipā.
 
                                                  ***
Exemplul surorilor Gombár (Anna și Aletta) se datoreazã fãrã doar și poate și pãrinților, care le-au educat încã de la fragede vârste în spiritul culturii, prezentând cartea ca atare, ca și o posibilitate modernã (cool) de a te cunoaște pe tine, respectiv lumea.

 

Corbii Albi a recompensat fetele pentru acest exemplu dat lumii cu câte un contract de colaborator (recenzii despre cãrți din literatura românã traduse în maghiarã) respectiv cu câte 500 lei.

 

 

 

 

 

Ø