Vladina Munteanu: cãte o cãciulițã, adicã o amprentã pentru Corbii Albi
Vladina Munteanu: cãte o cãciulițã, adicã o amprentã pentru Corbii Albi

Cu ani în urmã am fost parte a unor frumoase inițiative în zona organizațiilor neguvernamentale și poate cã cel mai mare câștig al acestor experiențe a fost cã am descoperit astfel oameni dedicați, perspective noi, care au schimbat parte din felul în care fac atât lucrurile cotidiene, precum și pe acelea care țin de hobby-uri.

Oricine s-ar apleca mai cu atenție, spre exemplu, asupra fascinantei lumi a meșterilor populari – cei puțini rãmași care încearcã sã ducã tradiția nealteratã mai departe – ar învãța sã prețuiascã nu doar moștenirea, ci și munca mâinilor, rãbdarea și pasiunea și, nu în ultimul rând, cãldura și potențialul materialelor tradiționale – lut, lemn, fibra de cânepã, iutã etc.
 
Și dincolo de valențele preponderent decorative ale obiectelor realizate din aceste materiale, când spun potențial mã gândesc și la valoarea lor utilitarã, cãci, în mod paradoxal (sau poate normal) pentru o lume din ce în ce mai tehnologizatã, existã un puternic trend care are în vedere întoarcerea la natural, refuzul sinteticului, de la construcții și pânã la industria cosmeticã.
În plus, am mai învãțat, alãturi de cei care militeazã pentru protejarea resurselor, sã privesc diferit orice natura îți poate oferi și orice lucru devenit nefolositor care ar putea cãpãta o nouã viațã.
Astfel cã, orice obiect pe care îl fac poartã la bazã, o amprentã , e fie realizat, pe cît posibil, din materiale naturale, fie reciclat. E o satisfacție dublã sã obții un colier dintr-un CD vechi sau un vas pentru flori din hârtia de la tocãtor, precum e și o senzație aparte sã lucrezi orice cu fibre naturale, lemn sau lut.

”Vedetele” decorațiunilor pentru aceste sãrbãtori vor fi la noi globurile de sfoarã, brãduții din crengi, decorați cu ghinde, nuci, conuri, boabe de nãut și piticii de inspirație nordicã, fie din lut, fie îmbrãcați neaoș, în iutã și lânã, cu umpluturã de grâne, cât sã avem un an bogat și cu noroc!