Ungaria – steagurile românești cu caracter românesc
Ungaria  steagurile românești cu caracter românesc

De nenumãrate ori aud prin presa româneascã și cea maghiarã, diferite scandaluri sau dispute în legãturã cu problema autonomiei secuilor din inima României. Dispute și afrimații contradictorii ce în ultimul timp parcã s-au amplificat. Din aceastã cauzã doresc sã vã arãt ce legãturã are defapt steagul românesc cu autonomia ținutului secuiesc. Așa cã hai sã ne punem în pielea acelor persoane.

Dacã sunt român majoritar în țara mea nu fac altceva decât sã arãt cu degetul spre cineva care e evident mai slab ca mine, în aceastã situație spre etnicii maghiari din România. De multe ori chiar nu îmi pasã de soarta minoritarilor, dar când aud cã vorbesc pe stradã o altã limbã decât cea românã, de-ndatã încep sã atac. Sunt cu totul indiferent la tot ceea ce mi se spune, deci nu îmi pasã nici de soarta compatrioților mei. Important este ca mie sã îmi fie bine, ne mai luând în considerare situația în care se aflã alții sau opinia pe care o au despre țara în care ,,mai’’ locuiesc.

         
                    Școala româneascã de la Apateu, cu steagul românilor  (Apáti – Ungaria)
De ceva timp parcã am devenit tot mai toleranți cu cei din jurul nostru, asta și datoritã tinerilor ca adoptã tot mai mult mentalitatea vest-europeanã, lipsitã de discriminare sau concepte antirasiale. Sã nu credeți asta, totul e scris frumos doar pe hârtie, realitatea e cu totul alta, o spun din proprie experiențã. În vest mai au de lucrat la capitolul acesta. Totuși existã excepții ce nu trebuie omise.

Iar cum e treaba dacã sunt minoritar într-o țarã ca și România, mai precis mã declar maghiar?

A fi minoritar în aceastã țarã este o adevãratã aventurã plinã cu obstacole și peripeții. Spun acest lucru deoarece în România, nici pânã în zilele noastre populația nu a reușit sã se împace cu ideea cã în aceastã țarã bogatã nu trãiesc doar români, ci și personae de alte etnii. Spre deosebire de Ungaria, unde cum am mai spus și la galele asociației ,,Corbii albi’’, toate minoritãțile sunt privilegiate prin drepturi și legi bine stabilite, iar bineînțeles respectate. Așa sunt eu în situația românului minoritar din țara vecinã. Este o încãpãțânare ce nu o poți înțelege ca și majoritar, ci doar atunci vei realiza acest lucru dacã ești pus în situația de a ajunge chiar tu în minoritate. Fie cã ești român sau maghiar vei deveni mai solitar națiunii din care faci parte, decât înainte. Ca și maghiar mereu vor arãta spre tine cu degetul când va fi vreo problemã politicã sau orice altceva ce vizeazã etniile din România. 

             

                         Școala româneascã din Bãtania cu steagul românilor (Battonya – Ungaria)
De ce? Pentru cã maghiarii mereu au fost mai încãpãțânați și solidari unii cu alții la greu, spre deosebire de noi românii care nu am fãcut altceva decât sã ne distrugem reciproc.
Trebuie sã le înțelegem și durerile lor, nu doar pe ale noastre, iar ei la rândul lor vor proceda la fel. 
Mereu se face mare tam-tam când e vorba de autonomia ținutului secuiesc sau de arborarea steagului unguresc la instituțiile bilingve, respective pur maghiare din țarã. Dacã ar fi sã facem o scurtã privire asupra Ungariei, am realiza cã acolo steagul românesc nu prezintã o problemã și nici o încãlcare a statului de drept, ci normalitate. O normalitate ceea ce a dat independențã financiarã și juridicã instituțiilor minoritare ce sunt reprezentate prin autoguvernãri. Iar iatã cã nu s-a dezbinat țara, ba mai mult, minoritãțile au adus o mulțime de beneficii statului ca spre exemplu: în turism.

Trebuie sã învãțãm sã fim toleranți, deoarece doar așa vom putea fi tolerați și ascultați, acesta este secretul succesului.