Ungaria continuã renovarea școlilor din Ardeal – ”Firesc ar fi ca grãdinițele maghiare sã fie renovate cu sprijinul statului român”
Ungaria continuã renovarea școlilor din Ardeal  ”Firesc ar fi ca grãdinițele maghiare sã fie renovate cu sprijinul statului român”

În localitãțile Baraolt și la Malnaș-Bãi din județul Covasna a fost inauguratã, de secretarul ungar de stat responsabil pentru politica naționalã, Árpád János Potápi, câte o grãdinițã renovatã prin sprijinul statului maghiar. În cadrul renovãrilor celor douã grãdinițe, partenerul din România al statului maghiar a fost Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România (UCDMR).                                  Prima zi în clãdirea renovatã la Baraolt. Fotó: Hecser László

La grãdinița “Cimbora” din Baraolt, statul maghiar a sprijinit, cu 15 milioane de forinți, izolarea acoperișului, schimbarea ușilor și ferestrelor și zugrãvitul exterior, însã lucrãrile au costat mult mai mult de atât. O parte din suma necesarã pentru lucrãri a fost asiguratã de primãria din localitate, iar pãrinții au contribuit, la rândul lor, prin muncã de voluntariat, a declarat Potápi, dupã cele douã evenimente, prin telefon, pentru agenția ungarã de presã MTI.


                                  Grãdinița “Cimbora” din Baraolt.  Foto: Szász Réka 

“Toatã lumea din localitate a participat la renovare, în așa fel încât cei 170 de copii de la aceastã grãdinițã sã își petreacã zilele într-o clãdire aflatã în condiții bune, într-un mediu atractiv”, a spus secretarul de stat.

Potrivit politicianului maghiar, Programul de dezvoltare a grãdinițelor din Bazinul Carpatic se desfãșoarã în paralel cu proiectele de dezvoltare similare din Ungaria. Guvernul Ungariei acordã o atenție deosebitã acestui program, pentru cã este vorba despre un sprijin oferit în acea etapã a vieții copiilor, în care începe socializarea acestora. Este important ca în grãdinițele maghiare sã existe condiții atractive, pentru cã acei copii, pe care pãrinții i-au înscris la o grãdinițã maghiarã, aleg cel mai probabil sã urmeze și școala în limba maghiarã, a adãugat Potápi.


                                        Malnaș-Bãi.Prima zi in școala renovatã. Kocsis B.János
La Malnaș-Bãi au avut loc intervenții la clãdirea școlii Generale “Tõkés József”, unde prin mansardarea podului au fost create condiții atractive pentru grupul de grãdinițã. Statul maghiar a sprijinit transformarea clãdirii și dotarea terenului de joacã din curte cu 30 de milioane de forinți.

Potrivit biroului de presã de la Consiliul Județean Covasna, președintele CJ Covasna, Sándor Tamás a spus, la inaugurare, cã locuitorii din Secuime plãtesc de o sutã de ani impozite cãtre statul român, astfel cã firesc ar fi ca grãdinițele maghiare sã fie renovate cu sprijinul statului român. Cu toate acestea, statul

români nu a lansat un astfel de program cuprinzãtor de dezvoltare a grãdinițelor – precum cel finanțat de statul maghiar. Iar prin programele de dezvoltare ale consiliului județean pot fi oferite doar sume mai mici de bani pentru astfel de proiecte.

Este important cã, în cadrul programului de dezvoltare al grãdinițelor pe care îl are statul maghiar, sunt renovate nu doar clãdirile, ci se face și o îmbunãtãțire a facilitãților acestor instituții, a subliniat președintele UCDMR, Botond Burus, în cadrul inaugurãrii de la Malnaș-Bãi.