Ungaria continuă reconstrucția Ardealului – au fost predate clădirile renovate ale Liceului Teologic Romano-Catolic “Szent Erzsébet”

În comuna Lunca de Sus din judeţul Harghita au fost predate clădirile renovate ale Liceului Teologic Romano-Catolic “Szent Erzsébet”. Investiţia a fost sprijinită de statul ungar cu 500 milioane de forinţi (1,48 milioane euro).

În cursul renovării clădirii liceului şi a internatului au fost înlocuite cablurile electrice, uşile şi ferestrele, clădirile au fost izolate, au fost amenajate noi încăperi, camere de baie, iar curtea a primit un pavaj solid.

Elevii şi profesorii liceului au mulţumit pentru cei 25 de ani de existenţă a şcolii şi pentru renovarea acesteia joi, în cadrul unei slujbe.

După eveniment, Miklós Soltész, secretar destat al Cancelariei Prim-ministrului responsabil pentru relaţiile cu minorităţi şi cu cultele religioase, a declarat agenţiei ungare de presă MTI: în România au fost naţionalizate mai multe sute de şcoli aparţinând bisericilor istorice maghiare, iar dintre acestea doar o parte infirmă a fost retrocedată.

Foto: szekelyhon.ro, Gábos Albin

În Valea Ghimeşului însă, la graniţa estică a Ungariei istorice s-a întâmplat o minune: cu 25 de ani în urmă, preotul Lajos Berszán a construit din neant o şcoală catolică, o posibilitate pentru copiii ceangăi din Ghimeş şi din Moldova pentru a-şi păstra limba, credinţa, şi pentru a se ridica datorită învăţăturii.

Secretarul de stat a evocat, cât de impresionat a fost de forţa elementară şi de calitatea excepţională a cântării elevilor din acest liceu. El a considerat că această cultură a cântului îi umple de forţă şi pe cei care au sosit la Lunca de Sus ca vizitatori.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.