Un nou joc de cãrți: Muzicando

Un nou joc de cãrți: Muzicando

În urmã cu doi ani am reușit sã scoatem de la tipar un sistem de jocuri intitulat Muzicando, prezentat sub formã de cãrți de jocuri; 56 la numãr, cu desene reprezentând 49 de instrumente muzicale și 7 muzicieni, împãrțite pe culorile curcubeului. Cãrțile sunt atractive și completeazã cultura generalã a oricãrui curios.

Mecanismul jocului este simplu, câștigã cel ce reușește sã etaleze toate cãrțile din mânã înaintea adversarilor.

Pentru a pãstra jocul unitar (pentru cã este vorba de patru feluri de etalãri) și pentru verificarea mecanismelor fiecãrei etalãri a fost nevoie de participarea unor oameni de încredere, cãrora sã le putem dezvãlui fãrã rezerve un regulament ce nu era încã omologat. șansa noastrã, a designerilor acestui sistem de jocuri, s-a numit Asociația Sportivã Clubul Român de țurcã, colegi cu noi, cu ajutorul cãrora am putut sã verificãm strategiile posibile, sã eliminãm sincopele și sã dãm o cursivitate etalãrilor.

țurcașii noștri au fost primii participanți la turneele organizate, iar implicarea lor a însemnat atragerea de noi prieteni Muzicando.

Au trecut doi ani de acțiuni menite sã aducã oamenii aproape, unul de altul și de Sighetu-Marmației: zece turnee din care unul internațional, cu participarea unei echipe din Italia, prezentãri la Cluj-Napoca și Baia Mare, diverse întâlniri cu grupuri eterogene în diferite locuri, pentru înțelegerea întregului sistem Muzicando.

Considerând cã cele mai relevante rãspunsuri sunt ale celor angrenați în turneele noastre, am adresat un set de întrebãri, cele mai interesante rãspunsuri – în cele ce urmeazã:

“Servus, scriu despre Muzicando un articol care va fi publicat pe site-ul Corbii Albi. Te rog sã mã ajuți rãspunzând la câteva întrebãri:
1. Cum ai aflat despre acest sistem de jocuri?
2. Ce îl face deosebit fațã de alte jocuri?
3. Cât de frecvent îl joci cu prietenii/echipa?
4. Ce satisfacții îți oferã participarea la Turneele Muzicando?
5. Muzicando s-a nãscut în Maramureș în urmã cu doi ani. Care crezi cã ar putea fi viitorul acestui sistem de jocuri?
6. Ai propuneri sau sugestii pentru organizatorii turneelor? Se pot îmbunãtãți cumva activitãțile legate de promovarea Muzicando?

Mulțumesc mult pentru rãspunsuri.”

Sergiu Man

1. Am aflat de jocul Muzicando de la prietenii apropiați, alãturi de care am contribuit la finalizarea formei oficiale de joc, cãrora le mulțumesc pentru onoarea de a mã include în fenomen.
2. Pentru mine personal diferența constã în gradul ridicat al strategiei pe care ești nevoit sã o gândești și sã o aplici, indiferent de nivelul la care joci, și aici mã refer la jocurile individuale, partidele cu echipa formatã din douã persoane și culminând cu cele în care de echipa are patru persoane.
3. Cu echipa în momentul de fațã joc la turnee și câteva antrenamente înainte de turneu. Insã am un grup de copii pe care-i inițiez in tainele acestui joc și jucãm ori de câte ori avem ocazia.
4. Pe lângã faptul cã am cunoscut oameni minunați din toate colțurile României și chiar de dincolo de granița României, o satisfacție personalã e sã reîntâlnesc echipele cu care am mai jucat și sã vãd cã nivelul tuturor crește de la turneu la turneu. Emoțiile cresc de-a lungul turneelor, ceea ce mi se pare esențial în succesul unui joc.

5. Având în vedere faptul cã în acești doi ani am reușit sã închegãm echipe care participã constant la concursuri dar și sã cooptãm echipe noi, eu sunt de parere cã suntem pe drumul cel bun și viitorul jocului Muzicando e luminos. Eu sper sã creștem de la an la an și sunt convins cã acești oameni minunați angrenați în fenomenul Muzicando perpetueazã mai departe spiritul ludic și competițional pe care-l genereazã. Spirit care atrage tot mai mulți jucãtori și simpatizanți, cu siguranțã.
6. Pentru promovarea Muzicando am îmbrãțișat ideea de a organiza un turneu de promovare Muzicando în aer liber. Sper sã reușim sã ducem la bun sfârșit aceastã idee, deși sunt conștient cã nu e simplu de realizat.

Fredi Fehér

1. La acest sistem de joc pot sã zic cã am avut, într-adevãr o contribuție, zic eu, importantã, ajutând creatorii la promovarea acestui joc. Implicarea mea a atras un numãr important de oameni care în momentul de fațã socializeazã, se amuzã sau chiar intrã în competiție prin intermediul jocului Muzicando.
2. Jocul de Muzicando este un portal ce face trecerea din lumea sunetelor și culorilor în cea a jocurilor. Se diferențiazã elegant fațã de alte jocuri tocmai prin cele patru etalãri: Sarabanda, Glissando, Parada, respectiv Muzicando. Pãrerea mea este cã acest joc are potențial.
3. Îl joc în fiecare weekend împreunã cu prietenii mei, cu echipa pe care am format-o în urmã cu doi ani. Mai jucãm și în timpul sãptãmânii când avem rãgaz, deoarece avem și alte activitãți în viața de zi cu zi.
4. Turneele te fac mai bun, mai important, te modeleazã. Te învațã cum sã legi o echipã… mai ales dacã ești o persoanã competitivã.
5. Creatorii au pus la punct un sistem de joc prin care este eliminat factorul noroc. Sistemul se bazeazã strict pe strategia jucãtorului și a prins la public tocmai prin acest lucru.
6. Promovarea oricãrui eveniment de acest gen ar putea exploda în momentul când turneele vor avea premii în bani.

Szeibert Márk

1. Despre acest joc am aflat prin intermediul prietenilor.
2. Culorile curcubeului (pentru cã le înveți, n-ai ce face), înveți game, instrumente muzicale… Iți solicitã memoria la maxim și este un joc creativ, constructiv și pânã la urmã de echipã sau de distracție.
3. Cu prietenii îl joc ori de câte ori am ocazia… ne întâlnim la o bere, scoatem pachetul și îi dãm bice. O medie a jocurilor este cam de 10-15 jocuri pe lunã.

4. Participarea la turneele Muzicando îți oferã timpul petrecut cu o mulțime de oameni foarte veseli și cumsecade, într-un cuvânt socializare. Dar te și ambiționeazã sã îți dorești primul loc prin premiile puse la bãtaie în fiecare competiție organizatã.
5. Viitorul ar putea fi ceva mãreț! Nu doar cei din Maramureș vor afla de el ci și întreaga Europã… chiar și mai mult. Este un joc cu adevãrat bun și nu spun asta deoarece sunt maramureșean ci pentru cã este adevãrul!
6. Propuneri sau sugestii deocamdatã nu am, dar fiți siguri cã în cazul în care voi avea o idee sau propunere o sã mã fac auzit.

Alexandru Tomoiagã

1. În vara anului 2014 am auzit de el de la un grup de italieni care m-au învãțat sã-l joc.
2. Complexitatea și regulile îl deosebesc de celelalte jocuri de cãrți și îl fac deosebit.
3. Îl joc 2-3 zile pe sãptãmânã, depinde de timpul liber și de stare.
4. Îmi oferã satisfacția de a participa într-o competiție și de a cunoaște oameni noi și noi stiluri de joc.
5. Cred cã ar ajunge departe datoritã faptului cã deja începe sã facã înconjurul lumii, datoritã aspectului sãu care te atrage. Mai sunt și turneele…
6. Consider cã pentru început este destul de bine organizat ca turneu și nu are nevoie de schimbãri dar pe viitor consider cã ar putea încuraja mai multã lume sã joace prin cât mai multe demonstrații publice.

Manuela Neag

1. De la inventatorii jocului, pe care am avut norocul de a-i avea ca prieteni.
2. Foarte multe il diferențiazã de alte jocuri… mai bine zis a preluat tot ce e frumos în alte jocuri: strategie, competitivitate, joc de echipã, fair-play și a înlãturat pãrțile urâte: gãlãgie, limbaj deplasat, intriga, înverșunarea, aducând totodatã un plus în domeniu: jocul pe note muzicale, culorile curcubeului și dobândirea de noi cunoștințe în muzicã, cum ar fi instrumente muzicale, compozitori, semne grafice muzicale.
3. Îl joc ori de câte ori am ocazia, în timpul liber, la o ieșire cu prietenii, la o șuetã, e modul nostru preferat de a ne petrece week-end-ul.

4. Pe lângã faptul cã ne da ocazia de a ne revedea prietenii, eventual de a cunoaște oameni noi și a petrece timp de calitate împreunã, turneele Muzicando îți dau adrenalina și sentimentul acela de dinaintea unui examen pentru care te-ai pregãtit intens, iar dacã la final ești și învingãtor e sublim!
5. Eu vãd Muzicando ca pe un joc nobil, jucat la curtea regalã, dar asta ne duce cu gândul în trecut. Viitorul sper sã fie unul frumos și sã ajungã cunoscut în toatã lumea.
6. Aș propune doar schimbarea locației și strict pentru o luminã mai bunã. Cât despre promovare cred cã sunteți pe drumul cel bun. Eventual niște turnee cu circuit deschis pentru a da ocazia celor interesați, care poate nu au cunoscuți printre jucãtori, sã vadã despre ce e vorba.

Camelia Negruș

1. De la prieteni dragi.
2. E un joc de gândire, nu de noroc.
3. În medie o datã pe sãptãmânã.
4. Partide de joc cu oameni inteligenți și plãcuți.
5. Nu știu pe cineva, care dupã ce s-a familiarizat cu jocul, sã mai poatã renunța la el (emoticon smile) deci viitorul? unul cât se poate de previzibil: extindere exponențialã.
6. La promovare nu mã pricep, nu pot sã ofer sugestii valabile. În ceea ce privește organizarea turneelor, singura sugestie pe care o am este la turneul individual, unde aș oferi o șansã primilor doi de la o masã, dat fiind cã acolo intervine și factorul noroc.

Marius Popescu

1. Recomandat de Iuliana.
2. Are adâncime ca Bridge-ul dar este mai dinamic.
3. O datã pe sãptãmânã.
4. Prieteni noi, comunitate primitoare.
5. Potențial are, bottleneck-ul e promovarea.
6. Construirea Muzicando online. știu cã nu-i ieftin dar comparați-l cu promovarea fizicã a jocului la nivel global.

Dania Roatiș

1. Prin sesiunile de prezentare și prieteni.
2. Muzicando e interactiv și se joacã în echipã.

3. O datã pe sãptãmânã.
4. Competiție, întâlnire cu prieteni.
5. Rãspândire mai mare la nivel național.
6. Turneu la Baia Mare

Ana-Maria Bãducã

1. Prin viu grai, de la niște cunoștințe care mi-au povestit despre joc.
2. Tot. Este unic în felul lui. Nu prea știu multe jocuri dar și din câte știu nu seamãnã cu nici unul.
3. Cam de fiecare datã când mã întâlnesc cu prietenii. De douã-trei ori pe sãptãmânã.
4. Plãcerea de a fi toți împreunã și spiritul competitiv care este ținut mereu în prizã.
5. Sincer, nu am prea stat sã mã gândesc, dar imi doresc sã afle cât mai multa lume de el.
6. Sã o ținã tot așa și sã își dea interesul în continuare.
Multã imaginație 🙂

Iuliana Varga

1. Într-un week-end, la cãbãnuțã la țarã. Se antrena “echipa de șoc”, și… pãrea interesant, amuzant dar în același timp foarte solicitant pentru atenție, gândire… concentrare maximã, și am zis, de ce nu… hai sã învãț și eu.
2. Ceea ce îl face deosebit de alte jocuri de cãrți este faptul cã e o combinație de mai multe jocuri… eu nu știu cum se joaca Renz-ul (nu știu dacã am scris corect), cruce, dar știu remy și îmi place foarte mult, iar etalarea seamanã cu cea de la remy, te face sã te concentrezi maxim, sã joci în echipã, sã îți urmãrești adversarii, sã gândești dinainte, sã încerci sã îți dai seama ce cãrți are partenerul tãu și sã îl ajuți, sã gândești cam ce cãrți are adversarul tãu, și stilul de joc de la competiții. Mi se pare foarte fain faptul cã tu joci la masa cu cineva, dar de fapt adversarii tãi stau la cealaltã masã cu jumatatea echipei tale… din cate jocuri de carți am jucat și am vãzut sã se joace, acesta este singurul la care se joacã… în oglindã (asa se zice?).

3. Noi sperãm sã începem sã îl jucãm mai mult de doua ori pe sãptãmânã.
4. Ce satisfacții îmi dã participarea la acest concurs?! Hmmm, pãi sã vedem, în primul rând mã întâlnesc cu niște oameni tare faini și dragi mie, joc împreunã cu dragul meu – deși nu îmi place deloc când pic cu el la masã, socializare, mai dezvoltã câte puțin în mine spiritul de competiție și parcã acuma tot jucând mai des, hmmm… mi-ar plãcea sã detronãm echipa drãguțului meu… sã pot sã-i spun și eu de fiecare datã: “Lasã dragul meu, cã tu ai noroc în dragoste!”
5. Daca am reuși fiecare sã promovãm pe unde avem prieteni în țarã și peste hotare… ar putea ajunge Muzicando un joc foarte cunoscut, mi-ar plãcea sã se poata juca cântãreții… sã stãm la masã, la competiție, cu un interpret îndrãgit, gen Mircea Baniciu, Alina Manole, cu cei de la Vama Veche, eheee… și nu mã mai întind cã apoi dragul meu …. (emoticon wink)
6. Mã gândesc cã pe zona Maramureș ar trebui fãcutã cât mai multã reclamã, directã, chiar dacã se face și pe la TV, ziare… tot mai mult prinde jocul LIVE… sã se organizeze cât mai multe turnee, de antrenare, prezentare a jocului, s-ar putea face prezentare power point, cã tot suntem în era informaticii, era vitezei, pe Facebook, cât mai multa reclamã, sã se vada cã se joacã, adicã, nah, mã gândesc ca la fiecare prezentare de joc sã se facã fotografiii sã avem ce posta, sã se joace des, cât de des posibil… acum într-adevãr va fi o perioadã mai moartã, BAC-uri, licențe, concedii…
Ar fi fain sã fie atrași cât mai mulți de acest joc, noi am reușit sã mai facem o echipa în Baia Mare și nu ne oprim aici.
Mã mai gândesc la idei de promovare, dar mai târziu cã am niște treabã acuma…

Amalia Codruța Popovici

1. Am avut onoarea sã îl învãț de la maestrul… Gicu. Eram la Ferești, într-un cerc de oameni fani și dragi mie, pe care abia atunci îi cunoașteam pentru prima data… pentru asta trebuie sã-i mulțumesc prietenei mele Ana emoticon kiss AICI AM FÃCUT CUNOșTINțÃ CU “MUZICANDO”.
2. Strategia, CLAR! Bine… pe lângã aspectul și tematica ce caracterizeazã acest joc. Inițial nici nu îți imaginezi cât de multe strategii poți sã dezvolți… și mai ales cât de captivant poate fi în momentul în care îți pune mintea la contribuție.


Informații despre joc și contacte AICI

3. Hmmm… o medie, sincer, nu aș ști sã fac… uneori jucãm frecvent… de câte ori ne vedem între prieteni… alteori nu stau foarte bine cu timpul liber… dar tot de 2-3 ori pe lunã creem astfel de ocazii de a ne întâlni sã jucãm… uneori chiar de 2-3 ori pe sãptãmânã.
4. Pe lângã pasiunea pentru strategie și faptul cã îmi antrenez gândirea prin diferite strategii, socializarea și oamenii frumoși din viata mea pe care i-am întâlnit la turneele Muzicando sunt cele mai frumoase realizari.
5. Eu sincer vãd acest joc precum jocul de șah… și în urmãtorii 5-10 ani poate chiar sã fie mai cunoscut și mai iubit decât oricare alt joc ce educã gândirea… îmi place sã cred cã se pot promova și lucruri frumoase și nu doar non-valori…
6. Îmbunãtãțiri, nu neapãrat… le urez succes în continuare și le transmit tot respectul meu!
SUNT MÂNDRÃ DE VOI, DRAGII MEI !!! (emoticon kiss)

Dia-Andrada Amihãesei

Dragã Muzicando,
Am avut deosebita plãcere ca în primãvara anului 2014, prin intermediul unui bun prieten sã descopãr un nou joc: MUZICANDO!!! și tot prin intermediul acestuia și pe creatorii acestui minunat „CURCUBEU”, pentru care le MULțUMIM!

Cu ajutorul informațiilor și a detaliilor oferite, am reușit sã realizez cã nu mai este vorba de noroc, ci de strategii, gândire, planuri de acțiune, complexitate, diversitate. Datoritã complexitãții modului în care a fost gândit acest joc, m-a determinat sa am în permanențã o pereche de cãrți la mine, (nu ai cum sã te plictisești, dacã nu ai ce face cu încã trei oameni în preajmã Joc => Muzicando) pentru cã dacã nu în fiecare zi, la a 2-a, a 3-a zi tot gãsim o gașcã pentru a ne pune mințile la încercare, de a fi atenți și la colegul de echipã și ne determinã în cazuri de egalitate sau înfrângere sã cerem revanșa, neexistând posibilitatea de a apãrea monotonia.

 

Datoritã dorinței de victorie existã diferite sentimente în urma rezultatelor obținute, care duc la apariția zâmbetelor pe chipurile participanților, rezultând astfel, în urma participãrii la turneele organizate, ieșirea din anost. Socializarea cu ceilalți participanți, încercãrile de a afla strategiile și modul în care gândesc adversarii sau premierile genereaza euforia care cu siguranțã se aflã în sufletul fiecãruia, chiar dacã nu toți o lasã sã fie vizibilã.

Din ce se poate observa pe pagina de socializare existentã și pe alte site-uri în care Muzicando se face cunoscut prin intermediul mass-media, la nivel local (Maramureș), acest tip de joc prinde din ce în ce mai mult contur, iar prin intemediul relațiilor proprii Muzicando a început sã fie cunoscut și prin alte colțuri ale lumii.

Pe viitor s-ar putea merge pe douã variante: dezvoltarea rețelei online de joc, în care diferiți participanți fãrã a se cunoaște între ei „interacționeazã” prin intermediul acestui tip de joc, iar cea de a doua variantã pe care eu mi-aș dori sã o vãd într-un viitor cât mai apropiat, realizarea de turnee la nivel național, cu participanți din toatã țara, care presupune desfãșurarea unui turneu chiar mai mult de o zi (calificãri, optimi, semifinale, finale) și bineînțeles raspandirea turneelor și la nivel internațional.

Dacã tot e MUZICANDO, deși presupune liniște și concentrare, ar fi interesant sã vedem cum s-ar simți participanții sã joace acest joc pe muzicã relaxantã gen: Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach, Frédéric Chopin, Antonio Vivaldi, Joseph Haydn etc.
Din perspectiva promovãrii acestuia, pe lângã acțiunile întreprinse, ar fi captivant din punctul meu de vedere apariția unui spot publicitar, care sã fie difuzat la nivel național pe douã, trei canale de televiziune, însã trebuie mare atenție la ce s-ar transmite cãtre public, creația trebuie sã fie feericã.

Cu drag,
Dia

Olimpiu Chișiu și Mihail Manole