Un aiudean exploreazã Papua – Noua Guinee

Un aiudean exploreazã Papua – Noua Guinee

Sámuel Fenichel s-a nãscut la 25 august 1868 în familia unui negustor evreu din Aiud. A studiat la celebrul Colegiu Reformat „Bethlen Gábor” din localitate. În formarea sa și-au adus un aport semnificativ profesorul de științele naturii Károly Elekes și profesorul Károly Herepei, care i-au îndreptat pașii cãtre arheologie. Împreunã cu acesta din urmã cerceteazã ca tânãr elev tumulii preistorici din zona Bedeleului.

La îndemnul lui Herepei în primãvara anului 1888 pleacã pe jos la București , unde profesorul Grigore Tocilescu îi încredințeazã catalogarea colecției de arheologie a Muzeului Național. Recunoscând erudiția în domeniu a tânãrului, îl numește conducãtorul șantierului de arheologie din Adamclisi. În timpul liber Fenichel se aventureazã prin Delta Dunãrii, unde achiziționeazã pãsãri pentru colecția ornitologicã a colegiului din Aiud. Acolo se întâlnește cu ornitologul german Albert Grubauer, care îi propune sã-l însoțeascã în expediția pe care urmeazã s-o facã în Noua Guinee, pe atunci în parte colonie germanã.

Va pleca spre îndepãrtata insulã la 15 august 1891 din Hamburg la bordul vasului Salatigna pe urmãtoarea rutã: Port Said, Canalul Suez, Ceylon, Singapore. Vor sosi în portul Konstantinhaffen din golful Astrolabe în ianuarie 1892. Va începe sã colecționeze pãsãri, fluturi, insecte și obiecte etnografice. Grubauer se îmbolnãvește și va pãrãsi insula în martie 1892.

Sámuel Fenichel rãmâne singur, fãrã finanțare, dar nu se lasã înfrânt și apeleazã la sprijinul muzeelor din București, Budapesta și Viena. Muzeul Național din Budapesta acceptã sã-l finanțeze, astfel el va reuși sã organizeze expediții în Munții Finisterre și pe insula Dampier.

Ultima lui scrisoare adresatã pãrinților datatã 12 februarie 1893 este optimistã. Sperã cã își va putea încheia cu succes activitatatea și se va putea întoarce la Aiud. Malaria însã îl va învinge, cade la pat și se stinge la 12 martie 1893 în spitalul misionar din Stephanshort.                                                    Mormântul lui Sámuel Fenichel

În scurta perioadã de 14 luni studiazã obiceiurile și limba papuașilor reușind sã colecționeze o cantitate semnificativã de piese. Se apreciazã cã aceastã colecție cuprindea în jur de 10.000 de obiecte etnografice și 25.000 de animale, din care 4.000 de fluturi și insecte, 2.000 de pãsãri și 15-20.000 de melci și scoici.

Din pãcate numai o parte au reușit sã fie recuperate dupã moartea sa, ajungând în colecțiile muzeului din Budapesta. În Muzeul de științele Naturii din Aiud se regãsesc 42 de exponate: 24 de fluturi, 17 insecte și o pasãre a paradisului iar colecția Muzeului de Istorie din Aiud pãstreazã o colecție de 17 obiecte etnografice.