UDMR își recâștigã pozițiile – undã (roșu-alb) verde liceului catolic maghiar din Târgu Mureș
UDMR își recâștigã pozițiile – undã (roșu-alb) verde liceului catolic maghiar din Târgu Mureș

UDMR își recâștigã pozițiile care pãreau pierdute datoritã alianțelor neproductive cu partidele puterii. Fãrã dar și poate UDMR nu era nici odatã așa de aproape de colaps moral, ca și în aceastã perioadã a tulburãrilor socio-politice scãpate de sub control.

Acum câțiva ani era de neînchipuit ca maghiarii sã protesteze cu pancarte în fața sediilor UDMR, sancționându-l astfel pentru alianțele sale politice nepopulare. Ba mai mult, când au apãrut primele pancarte critice scrisã în limba maghiarã îndreptate împotriva UDMR, mulți analiști spuneau, cã Uniunea va intra într-o crizã identitarã fãrã precedent, asemena fostului partid unic al maghiarilor din Slovacia, care s-a destrãmat datoritã divergențelor principiale.

Primul care a sãrit însã în ajutorul UDMR a fost însuși președintele țãrii, care a ieșit public cu o retoricã antimaghiarã grandioasã, negând niște drepturi care erau valabile chiar și în dictatura comunistã. Maghiarii care pânã acum înghiteau rãbdãtori antimaghiarismul light al fostului președinte al germanilor din România – cel care a întrodus în limbajul comun sintagma de ”toți suntem români”, adicã nu mai sunt ”români, maghiari, germani și alte naționalitãți” –, au sãrit ca și arși’.

UDMR a primit astfel un ajutor neașteptat de la președintele țãrii, care prin reformularea ideilor sale antimaghiare a restrâns rândurile maghiarilor, care iarãși și iarãși își dãdeau seama, cã nu existã nici un partid românesc care nu ar semna oricând condica antimaghiarã.

Punctul pe ,,i” l-a pus însã ordinul ministrului învãțãmântului Valentin Popa acordând la 9. august autorizața de funționare pentru unitatea de învãțãmânt preuniversitar de stat Liceul Teologic Romano-Catolic ”II.Rákóczi Ferenc” din Târgu-Mureș.

Deși mai existã șanse, ca opoziția sã atace ordinul ministrului, faptul în sine, cã UDMR a reușit sã învingã în acest caz, vorbește de la sine.

Desigur în aceste momente UDMR și o bunã parte a maghiarilor jubileazã. Pãrinții sunt chemați sã ajute la reorganizarea instituției profund afectate de luptele politice.