Tura de performanțã în memoria alpinistului maghiar Erõss Zsolt
Tura de performanțã în memoria alpinistului maghiar Erõss Zsolt

Pentru iubitori de naturã și sporturi de munte revine și în acest an între 20-22 mai, tura de performanțã în memoria alpinistului Erõss Zsolt. Evenimentul este organizat de cãtre Societatea Carpatinã Ardeleanã, filiala Gheorgheni (Erdélyi Kárpát-Egyesület) și Asociația de Salvare ”Dancurás” (Dancurás Hegyimentõ Egyesület) în zona Munții Giurgeului și Munții Hãsmaș.

Cei care doresc sã participe au la dispoziție trei variante: EZS50, EZS20 și EZS30 – adicã turã de 50, 20 sau 30 de km, punctul de sosire fiind același: Lacul Roșu unde fiecare participant este așteptat cu mâncare caldã. A doua zi, tura de relaxare se duce cãtre vârful Suhardul Mic.

Prima tura a fost organizatã dupã dispariția alpinistului Erõss Zsolt pe Kanchenjunga (în Munții Himalaya la 8586 de m, al treilea vârf ca înãlțime din lume dupã Everest și K2) în data de 21 mai, 2013.

Zsolt Erõss a fost cel mai de succes alpinist maghiar de mare altitudine din Transilvania, atingând 10 din cele 14 vârfuri de 8000 m. El a fost, de asemenea, primul maghiar care a urcat pe Everest.

În 2010, și-a pierdut piciorul drept într -un accident de avalanșã, piciorul fiind amputat mai jos de genunchi. La scurt timp dupã recuperarea lui s-a întors la alpinism, încercând sã urce pe Cho Oyu (sau Qowowuyag, munte cu altitudinea de 8.188 m care face parte din masivul Himalaya) în toamna anului 2010. Expediția nu a ajuns la vârf din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, dar mai târziu, în mai 2011 face vârful Lhotse (situat în Munții Himalaya la o altitudine de 8516 de m, fiind al patrulea vârf, dupã Everest, K2 și Kanchenjunga). Dupã urcarea de succes pe Kangchenjunga pe 20 mai, în 2013, el a dispãrut în coborâre, misiunile de cãutare fiind suspendate pe data de 22 mai (se va reveni în articol cu amãnunte). Potrivit declarațiilor liderului expediției și a altor alpiniști cu experiențã, supraviețuirea nu mai era posibilã.

Alpinistul s-a nãscut în Miercurea-Ciuc, județul Harghita și a copilãrit printre munți în Jolotca la Lacul Roșu și Gheorgheni. A început alpinismul în 1981 în Cheile Bicazului și a reușit sã atingã vârfurile mai multor munți din Transilvania. S-a mutat în Ungaria în 1988 împreunã cu mama și fratele sãu și a devenit cetãțean maghiar în 1992. Din 1989 a lucrat ca alpinist industrial. Prima urcare ca membru al unei expediții a fost în 1990 la Elbrus (cu o altitudine de 5.642 m, fiind cel mai înalt munte din Caucaz). De atunci a mai urcat pe Pamir, Aconcagua, Khan Tengri, Kilimanjaro, Podeba etc. A fãcut parte din prima și al doua expediție maghiarã pe Everest în 1996 și 2001, dar nu a putut ajunge la vârf.

În 2002 a reușit sã urce pe Muntele Everest, fiind primul cetãțean maghiar și al doilea maghiar din diaspora (primul fiind un maghiar din Slovacia – Zoltán Demjan în 1984). A fost decorat cu Ordinul de Merit al Republicii Ungare, Crucea ofițerilor. La începutul anului 2010 a suferit un accident în munții Tatra, ceea ce a dus la amputarea piciorul drept sub genunchi (cum s-a precizat anterior). El a revenit la alpinism în același an, folosind un picior protetic. Pânã la dispariția sa, el a urcat zece din cele mai înalte vârfuri din lume, ultimele douã cu piciorul protetic. (Nanga Parbat 8126 m, Everest 8848 m, Gasherbrum II 8035 m, Dhaulagiri 8167 m, Hidden Peak 8068 m, Broad Peak 8047 m, Makalu 8481 m, Manaslu 8156 m, Lhotse 8516 m, Kangchenjunga 8586 m).

Pe 20 mai 2013 la ora 18:00 a urcat cu succes pe Kangchenjunga (așa cum s-a menționat anterior) împreunã cu partenerul sãu de alpinism, în vârstã de 26 de ani, Péter Kiss. În timpul coborârii, Erõss a raportat senzație de slãbiciune și a arãtat semne de epuizare. și-a petrecut noaptea probabil singur în zona unde a murit, iar dimineața Kiss a urcat pentru a-l ajuta pe partenerul sãu. Ei au fost observați coborând încet spre Tabãra 4, situatã la 7600 m, dar la scurt timp au dispãrut amândoi.

În fiecare an de la dispariția lui, membrii de la Societatea Carpatinã Ardeleanã și Asociația de Salvare ”Dancurás” alãturi de participanți aduc un omagiu alpinistului Erõss Zsolt prin ture de perfomanțã, drumeții, focuri de tabãrã, activitãțile cele mai potrivite pentru comemorarea alpinistului dispãrut.