Troacã halucinantã…
Troacã halucinantã…

Tot mai des se aratã complexul de inferioritate de care suferã societatea. O țarã bogatã, cu posibilitãți enorme, bate pasul pe loc, în coada clasamentului european, pentru cã toatã atenția politicienilor și a presei se concentreazã asupra unora care ar putea cânta ceva antiromânesc la o nuntã ungureascã sau a altora care ar comenta ceva despre starea satelor românești.
 

Presa, în loc sã prezinte corect diferențele mari existente între satele din România, unele așezãri fiind împotmolite parcã în vremea rãscoalelor țãrãnești de la 1907, presa cautã țap ispãșitor!
 

Pe moment acesta a fost gãsit în persoana deputatului rus din România, Miron Ignat. Acesta, într-un interviu acordat unei publicații rusești, a afirmat cã satele lipovenilor sunt mai ordonate decât cele ale românilor din zonã. Presa din România, fãrã sã verifice afirmația la fața locului, îl întreabã telefonic pe deputat: “Nu credeți cã jigniți poporul al cãrui cetãțean sunteți, când spuneți cã în satele românești din Dobrogea românii se spalã în lighean, iar rușii lipoveni au baie?”

Așa se face un reportaj în România, care gãzduia recent Congresul Minoritãților Europene. Expresia folositã în punerea la punct a deputatului: „Cetãțean al poporului din care faceți parte” precum și tema ligheanului ating pragul infantilismului. Sã ne mai mire cã lipsa informãrii corecte în România a devenit proverbialã?