Tinerii maghiari pe urmele pasiunii creatoare și… utile
Tinerii maghiari pe urmele pasiunii creatoare și… utile

În Cluj, în cadrul „Zilelor Culturale Maghiare”, strada Mihail Kogãlniceanu a fost transformatã într-un epicentru al desfãșurãrii spiritului creator. Cu aceastã ocazie, liber profesioniștii și-au expus pe standurile sistematic amplasate creațiile proprii, conferind târgului un aspect pestriț, plin de originalitate.

În acea mare de culori, era greu sã îți pãstrezi atenția concetratã într-un singur punct, la fiecare colț gãsindu-se un alt motiv de preocupare. Frumoase și practice în același timp, principalul criteriu de diferențiere al acestora era amprenta pe care o purtau, cea a lucrului manual, care se remarcã cu ochiul liber datoritã interesului concentrat oferit de creator fiecãrui obiect în parte.

Orsolya Jakab este o tânãrã care, moștenind pasiunea pentru croitorie de la tatãl ei și fiind nemulțumitã de ceea ce gãsea în magazine, a început sã își croiascã propriile genți din diferite materiale refolosite.Mi-a povestit cã nu a durat mult pânã când prietenilor ei sã le sarã în ochi modele originale și sã înceapã sã își doreascã și ei ceva similar.

Așa a ajuns sã îmbrãțișeze plenar aceastã pasiune, în timp progresând din punct de vedere tehnic.

Astãzi are propriul ei brand, „Jorsi Bags”, în cadrul cãruia continuã sã croiascã în aceași manierã pe care a stabilit-o cu ani în urmã: refolosind o parte din materiale, creând astfel ceva pe cât de frumos pe atât de prietenos mediului înconjurãtor.

Szél Enikõ are și ea o lungã tradiție în ceea ce face: de 7 ani de zile confecționeazã jucãrii. Mai exact marionete pentru teatru de pãpuși.Realizate din pluș sau polar, acasã, manual, acestea poarta migala specficã despre care vorbeam mai sus.

Mi-a explicat cã cei patru copii pe care îi are acasã au fost principalul factor care a dat startul acestei activitãți, totul începând ca o contribuție în cadrul grãdiniței la care erau înscriși aceștia.

Ulterior, totul a luat amploare, apãrând și comenzi mai mãricele, cum ar fi de la un teatru de pãpuși amator. Fiind drãguțe și distractive, marionetele au succes atât în rândul copiilor, cât și al pãrinților.

Nagy-Lázár Kincsõ produce cosmetice fãcute strict din ingrediente naturale. Mi-a explicat cã în urmã cu câțiva ani, doctorul i-a recomandat sã renunțe la toate chimicalele din casã și astfel a fost nevoitã sã descopere o alternativã.

Cãutând informații cu privire la acest aspect, a aflat de existența acestei manierã de producție 100% bio. A început de la sãpunuri iar, ulterior, dobândind complexitate, a ajuns la diferite loțiuni și chiar și truse de machiaj. Ingredientele variazã, depinzând de proprietãțile pe care le dețin, existând astfel produse dedicate fiecãruia în parte, în funcție de nevoile pe care le are.

Pornind de la niște ingrediente de bazã pe care le întâlnim în fiecare bucãtãrie ca uleiurile presate la rece, cum ar cel de mãsline, de cocos sau palmier, Kincsõ elaboreazã diferite rețete, folosind plante medicinale precum gãlbenelele, lavanda sau menta.

                                                                    ***

Acestea sunt doar trei exemple concrete din cadrul târgului, menite sã formeze o imagine cititorului asupra caracterului de ansamblu al evenimentului.

Lãsând la o parte atât frumusețea ornamentalã cât și caracterul practic de care s-a dat dovadã, atingem punctul pe care eu personal îl consider elementar: faptul cã astfel s-a oferit posibilitatea atât micilor întreprinzãtori de a-și scoate creațiile în lume cât și cumpãrãtorilor de a achiziționa produse realizate cu pasiune și migalã, susținând astfel mai mult decât o simplã piațã de vânzare, susținând o comunitate.