Tineretul maghiar reînvie castelele distruse de ignoranțã – primul picnic la (Uni)Kornis
Tineretul maghiar reînvie castelele distruse de ignoranțã – primul picnic la (Uni)Kornis

Castelul Kornis de la Mãnãstirea a prins viațã joi dupã amiazã, dupã mai multe decenii de degradare permanentã. 


Evenimentul care a dat viațã acestui edificiu a fost picnicul organizat la castel de cãtre Liceul Teoretic cu Predare în Limbã Maghiarã Gherla, Fundația Téka din Gherla, echipa de cercetași ‘Czetz János’, nr 51, din Gherla, Gardienii Patrimoniului de la liceul maghiar din Gherla, respectiv proprietarul castelului Géher Ferenc și prietenii sãi. Acest picnic a atras la locul amintit în jur de cinci sute de oameni din tot județul.

Evenimentul a fost parte a Sãptãmânii Castelelor Deschise, organizat de cãtre Coaliția Castel în Transilvania, care s-a alãturat inițiativei ‘Private Heritage Week’ (Sãptãmâna Patrimoniului Privat), lansatã de cãtre organizația European Historic Houses din Bruxelles. Scopul acestei inițiative este de a promova clãdirile monument (castele, conace etc.) private din toatã Europa, prin a le deschide publicului larg. 


Șase castele din toatã Transilvania au rãspuns favorabil acestei inițiative, printre care și amintitul castel Kornis de la Mãnãstirea, județul Cluj. 

Picnicul a început cu o micã slujbã ecumenicã celebratã chiar în curtea castelului. Activitãțile evenimentului de la Mãnãstirea au fost foarte variate, de la jocuri de copii și cãrți uriașe de colorat, la fotbal, scene artistice și la un concurs de gãtit în aer liber. 

Pe scena amenajatã în curtea castelului au urcat Ansamblul Kis Kaláka, clasele a III-a și a IV-a, elevii Balla Péter, Sallai Dóra, Gajdos Krisztina, Réti Blanka, care au cântat melodii populare, tarafurile Ördöngös din Gherla și Rezeda din Dej respectiv Székely Pál din Dej, al cãrui concert a închis picnicul de la castelul Kornis.


În timpul pauzelor atmosfera a fost întreținutã de cãtre disc- jockey-ul Láposi Joco, elev la Liceul Teoretic cu Predare în Limbã Maghiarã din Gherla.

Pe parcursul zilei s-a organizat și o tombolã în cadrul cãreia s-au putut câștiga abonamente la festivalurile Vibe, Mera World Music și Várkert. 


Evenimentul de la Mãnãstirea s-a terminat cu lansarea unor lampioane de cãtre elevii de la liceului maghiar de la Gherla. 

Castelul a fost construit în secolul XVI, de cãtre Kereszturi Kristóf și a ajuns în proprietatea familiei Kornis în 1602. Familia Kornis a trãit în castel pânã la sfârșitul celui de-al Doilea Rãzboi Mondial, apoi în anul 1944 au trebuit sã se refugieze. 

Clãdirea a fost devastatã de sãteni iar ceea ce nu s-a putut fura a fost incendiat. Colecția de 9000 de volume din bibliotecã a fost aruncatã în Someș. În 2006 castelul a fost restituit contesei Gabriella Kornis iar în prezent clãdirea este proprietatea fiului ei, pe nume Géher Ferenc.