Saul Bellow: un premiu Nobel între ” ungurul ăla gras, Haponyi” și matemeticiana Alexandra Ionescu Tulcea

 

Saul Bellow: un premiu Nobel între ” ungurul ăla gras, Haponyi” și matemeticiana Alexandra Ionescu Tulcea

Legăturile românești ale lui Saul Bellow sunt binecunoscute, deoarece una dintre soțiile sale era o matematiciană româncă, Alexandra Ionescu Tulcea, și prin această relație scriitorul laureat cu Nobel în 1976 a avut posibilitatea de a intereacționa direct cu România anilor 70. Roadele acestei relații sunt acele romane, care se desfășoară în România sau au trimiteri bine conturate spre spațiul universului românesc.

”Legăturile” maghiare ale lui Saul Bellow – referîndu-mă la trimiteri mai directe su mai puțin directe la universul social-cultural maghiar – nu sunt bine cunoscute, deși autorul avea personaje maghiare în romanele sale cu mult timp înainte de a vizita Bucureștiul, un Bukarest cu o comunitate intelectuală maghiară puternică în anul 70.

Cele mai nostime trimiteri spre universal cultural maghiar se găsesc în romanul de mare succes Henderson, regele ploii ( traducere în limba română de Vali Florescu, 2003.) Vestitul roman – un adevărat ”part time fenomen” al tragicomicului umanist – are un personaj maghiar: profesorul de vioară, Haponyi.

”M-am dus direct la New York, la un magazin de reparatii de pe Strada 57, ca să-mi recondiționez vioara. Imediat ce a fost gata, am început sa iau lecții de la un ungur pe nume Haponyi,” Mai exact: ” ungurul ăla gras, Haponyi”.

Ungurul din Henderson, regele ploii vorbește o engleză pocită:

” – Dragule, iei arcus în fel acest, nu acest. Asa. Und asa, asa, asa. Nu sa omori cu arcus. Fa frumos. Nu împinge. Ioi, ioi, ioi! Seretlek! Frumos.”

În limba maghiară cartea a apărut mult mai repede, în 1970: Henderson, az esőkirály. Regény; ford. Bányai Geyza; Európa, Bp., 1970.

În pre- respectiv postfețele apărute până acum în limba maghiară, este notat de obicei faptul, că mama lui Saul – o familie de evrei emigranți – a avut visul de a avea un băiat care va deveni un violinist…

Probabil de aici provine ideea cu Haponyi… care “îl chinuia” pe autor cu sistemul Otokar Sevcek…

Leave a Reply

Your email address will not be published.