Târgumureșeni români, treziți-vã!
Târgumureșeni români, treziți-vã!

Am așteptat în zadar ca sã ne dați crezare: nu vrem și nici mãcar nu avem cum sã Vã furãm țara. Am dat dovadã de bun-simț fațã de Voi, „am luat lecții” de limba românã, am fost de acord ca sã devenim cetãțeni de rangul doi.

Am lãsat deoparte revendicarea drepturilor care ni se cuvin, am devenit supuși, am renunțat la „csókolom” în favoarea lui „sãru-mâna”. Tot în zadar.

Politicienii noștri nu au insistat în a promova folosirea limbii materne la ședințele administrației publice locale. Pentru ei a fost mai importantã îmbunãtãțirea relațiilor româno-maghiare. În clãdirile restituite comunitãții noastre copiii voștri și ai noștri au învãțat împreunã. Însã, în mod nedrept, într-un mediu exclusiv de expresie românã. Nu ne-am dedat la combinații de ordin separatist, nu V-am creat necazuri, nu am tulburat liniștea orașului. Am intrat în hora Voastrã.

Atât în cadrul instituțiilor de stat, cât și în cele publice. Ne-am resemnat cu situația existentã. Nu ne întrebați din ce motiv. Poate în interesul conviețuirii pașnice, sau poate din lipsa unei alte soluții. Nu ar fi trebuit sã Vã inspirãm teamã, pentru cã aidoma vouã, și noi avem lideri luați în vizor pentru fapte de corupție, lacomi dupã bani și putere. În pofida tuturor celor înșirate mai sus, din pãcate, în locul împãcãrii sincere, Voi ați preferat mirajul ideilor naționaliste și calea soluțiilor formale, fãrã de substanțã.

Spre deosebire de Târgu-Mureș, la Cluj-Napoca prinde aripi spiritul transilvan. Unul dintre promotorii principali ai autonomiei regionale este Sabin Gherman. Susținãtorul marcant al inscripțiilor și plãcuțelor triligve este Tudor Duicã. În orașul nostru nu reușim sã gãsim nici cu lumânarea o personalitate care, în mãsura lui Gherman și Duicã, sã mobilizeze comunitãțile locale în spirit civic.

Activitatea doamnei Smaranda Enache este deosebit de valoroasã, însã îi lipsesc atât tenacitatea, cât și forța. În Târgu-Mureș nu avem activiști civici români care sã impulsioneze apropierea comunitãților noastre, inclusiv prin postarea pe rețelele de socializare ale aspectelor legate de cultura, istoria și doleanțele minoritãților naționale. Printre care autonomia regionalã (în favoarea ambelor comunitãți) și plãcuțele stradale bilingve.

Lipsa activiștilor civici români este însã compensatã de numãrul mare de politicieni și alte personalitãți publice care tac mâlc în fața discriminãrilor care ne apasã zi cu zi. Ei nu susțin nici mãcar ceea ce este garantat prin lege, și anume utilizarea limbii materne în spațiul public. Nu par a fi deranjați de situații fãrã sens, deși primarul municipiului nostru a fost amendat în mai multe rânduri pentru decizii incorecte.

Acești oameni se complac în faptul cã sunt umiliți de guvernanții de la București, și, pe deasupra, asistã cu brațele încrucișate la discriminarea etnicã fãțișã a concetãțenilor maghiari din orașul nostru comun.

Târgumureșeni, treziți-vã!

Originalul AICI