Szõcs Zoltán și școala Generalã „Ion Agârbiceanu” din Cluj
Szõcs Zoltán și școala Generalã „Ion Agârbiceanu” din Cluj
Sãptãmâna aceasta am fãcut o vizitã la școala Generalã „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca. Acolo m-a așteptat un domn foarte prietenos și deschis, profesorul de limba și literatura românã, Pop Vladimir. Am discutat cu cine voi face interviul, iar dupã aceea m-a cãlãuzit prin școalã și am povestit. În drum spre sala de sport (unde am vrut sã fac interviul) domnul profesor mi-a povestit despre istoria școlii, despre dificultãțile și despre plãcerile de zi cu zi ale vieții din școalã.

Încã de la început, când am intrat în clãdire, mi-am dat seama cã este recent renovatã, iar domnul Pop a confirmat acest lucru. Am ajuns la sala de sport, ora încã nu s-a terminat, copiii jucau fotbal pe teren, astfel zgomotul lor se auzea peste tot.

Copiii nu pot fi lãsați nesupravegheați în timpul orelor de sport, astfel domnul profesor Pop și-a pus jos ochelarii și s-a întors spre ei, spunând cã el îi va supraveghea pânã când noi vom face interviul cu profesorul de educație fizicã .
                                                                           
                                                                                  ***

Am intrat într-o salã mai liniștitã împreunã cu domnul Szõcs Zoltán, profesor de educație fizicã și fost antrenor de fotbal. El este al treilea profesor pe care îl prezentãm în „Catalogul Corbilor Albi”.

Domnului profesor i-a plãcut întotdeauna sportul, face parte dintr-o familie de foști sportivi, și crede cã a luat o decizie bunã devenind profesor: „Întotdeauna mi-a plãcut mișcarea, cultura fizicã, educația fizicã și în paralel și sportul de performanțã.”

– Dumneavoastrã predați în clase cu elevi români. Este o diferențã
între modul în care predați în clase maghiare și în clase române?

                                                           Foto: citynews

– Mã consider jumãtate maghiar, jumãtate român și poate cã și din aceastã cauzã pentru mine este indiferent dacã predau la secția românã sau la secția maghiarã; mi se pare același lucru. Dacã copiii simt seriozitate și respect din partea profesorilor, consider cã a preda nu este mai greu la o anumitã secție decât la alta. Totodatã, am sã vã povestesc, ca și regret personal, cã noi am avut și clase la care s-a predat în limba maghiarã, dar ei s-au mutat în urmã cu aproximativ 5 ani la școala Nicolae Titulescu din anumite motive – mi-a rãspuns domnul profesor.

– Ce relație aveți cu copiii? Copiilor le place sã participe la ora de educație fizicã?

– La noi sunt clase sportive la care copiii au un numãr de șase ore de sport pe sãptãmânã, fotbal, respectiv baschet la care copiii vin într-adevãr cu plãcere și sunt foarte implicați. În paralel sunt și clase absolut obișnuite care rezistã celor douã ore de educație fizicã pe sãptãmânã. Din punctul meu de vedere, absolut toți copiii vin cu plãcere la ore pentru cã le place mișcarea, le place sportul.

Sigur cã sunt și niște reguli de respectat, atât de noi, cât și de copii. Eu spun cã le place, inclusiv copiilor cu anumite dificultãți, probleme medicale, sã le spunem, le gãsim un program alternativ. De asemenea, copiii vin cu plãcere și participã în mãsura posibilitãților la orele respective. E normal sã avem o deschidere, mã refer la notare, la evaluarea copiilor –, sunt copii și copii, cu abilitãți diferite.

– Ce rezultate ați avut cu copiii?

– Avem rezultate deosebite care se datoreazã, din punctul meu de vedere, copiilor. Sunt copii cu calitãți deosebite, este o emulație în școalã, în special pentru fotbal. Activitatea asta s-a desfãșurat aproape 20 de ani în școala Ion Agârbiceanu din Cluj. și în fiecare an avem rezultate deosebite la nivel național, însemnând locul I., II., III., atât la bãieți, cât și al fete. Ce ar ieși în evidențã, sã spun așa, ar fi Campionatul Mondial școlar din Franța de la Bordeaux la care am participat în urmã cu trei ani, și am reprezentat România” – explicã domnul Szõcs.

– Ca profesor, influențați viața elevilor,de foarte multe ori profesorii sunt exemplari pentru ei. Ce credeți despre asta?

                                                           Foto: citynews

– Da, asta este o responsabilitate foarte mare, dar în același timp este o plãcere. E normal sã influențãm viața copiilor, și mã bucur pentru cã din ce în ce mai mulți dintre foștii noștri elevi sunt studenți la educație fizicã și sport la Cluj sau altundeva în țarã. și sunt care deja profeseazã ca și profesori de educație fizicã și sport sau chiar antrenori. În opinia mea, asta înseamnã o confirmare a muncii noastre – afirmã el.
                                                                       
                                                                               ***

Dupã interviu, împreunã cu domnul profesorul de limba și literatura românã, Pop Vladimir (foto jos) ne-am plimbat prin școalã.

Trebuie sã afirm cã școala aratã foarte frumos, sãlile sunt foarte moderne, renovate. Astfel, cei 1800 de copii au o oportunitate foarte bunã sã se dezvolte aici.Existã cantinã, salã de sport mare și echipatã, salã de conferințã, holuri mari și curate, bibliotecã. Adicã tot ce trebuie sã aibã o școalã pentru a pregãti copiii cât mai bine. Am avut posibilitatea de a intra și în sala profesoralã, chiar dacã am fost puțin speriatã: Am voie sã intru aici? – l-am întrebat pe domnul Pop.

–Cum sã nu ai voie? Ești invitata mea, sigur cã ai voie – a rãspuns el cu un zâmbet.

Profesorii au fost foarte prietenoși, se vede cã tuturor le place ceea ce fac. Dar, totuși, am observat ceva: se pare cã sunt obosiți, ceea ce nu este o surprizã. Cum mi-am dat seama de la domnul Pop, uneori este foarte greu cu atât de mulți copii, sunt și probleme pe lângã rezultatele foarte bune. Totodatã, dupã cum am observat, toatã lumea încearcã sã facã tot posibilul de a asigura copiiilor posibilitatea de a învãța cât mai mult și de a se dezvolta. și asta este normal în viațã: dacã vrei sã faci ceva bun, trebuie sã muncești mult și uneori o sã ai și greutãți. Important e sã nu renunți și eu pot sã afirm cã domnul Pop Vladimir, domnul Szõcs și toți ceilalți profesori din școala Generalã „Ion Agârbiceanu” gândesc la fel. Copii, aveți de unde sã vã alegeți modelele în viațã!